Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.06.2015.

Ivana Simić Bodrožić dobitnica nagrade 'Edo Budiša' za knjigu priča '100% pamuk'

Ivana Simić Bodrožić (Foto: Facebook)

100% pamuk Bodrožić IvanaProsudbeni žiri nagrade "Edo Budiša" u sastavu Boris Koroman, Ivan Sršen, Neven Ušumović i Vanesa Begić odlučio je da ove godine nagradu dodijeli Ivani Simić Bodrožić za knjigu "100% pamuk".


Godišnja književna nagrada Istarske županije "Edo Budiša“ dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama. Nagrada se dodjeljuje autoru/autorici do 35 godina starosti kojemu/kojoj je u prošloj godini objavljena zbirka kratkih priča ili na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora).

U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području. Dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić (2012.), Marko Pogačar (2013.) i Bojan Krivokapić (2014.).


Obrazloženje žirija:

Petnaest priča Ivane Simić Bodrožić ukoričenih u zbirci "100% pamuk" odlikuje ujednačena visoka književna kvaliteta i autorska samosvijest. Svaka priča na originalan način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatizira žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Simić Bodrožić literarizirani su vjerodostojno i bez uljepšavanja.

Lucidna tematizacija aktualnih generacijskih, socijalnih i kulturalnih tenzija u Hrvatskoj ostvarena je uvjerljivim dijalozima, ironičnim konstrukcijama i obratima, te vještim korištenjem sociolekata. Pri tome, već od prve, naslovne priče čitatelj/ica uživa u duhovitosti pripovjedača/ice, u načinu na koji vodi priču i omogućuje mu/joj uvid u male životne istine, koje mu/joj u svakodnevici bježe.

"100% pamuk" zbirka je priča koja čini vrh izuzetne godine za hrvatsku kratku priču mladih autora, godine u kojoj su odlične zbirke objavili i Sven Popović, Iva Tkalec, Jelena Zlatar, Andrija Škare i Marko Gregur.

Svaka priča na originalan način, s finim (crnim) humorom i naturalističkim smislom za detalj dramatizira žensku svakodnevicu. Ženstvenost, majčinstvo, kućanski poslovi i intimni odnosi u pričama Ivane Simić Bodrožić literarizirani su vjerodostojno i bez uljepšavanja.

Nagrada 'Edo Budiša'

Podsjetite se kojih je pet knjiga kratkih priča bilo u konkurenciji za nagradu "Edo Budiša" ove godine.

Ivana Bodrožić

100% pamuk

  • V.B.Z. 05/2014.
  • 140 str., meki uvez
  • ISBN 9789533046198

Nova knjiga Ivane Simić Bodrožić '100% pamuk', donosi 15 priča o životu žena u tranzicijskom društvu Hrvatske. U svakoj od njih autorica se bavi intimnim obiteljskim dramama, minuciozno i psihološki iznijansirano razotkriva slojeve obiteljskih odnosa koji posredno govore i o neuspješnoj transformaciji društva. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –