Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Tema • Piše: MV Info • 07.09.2016.

Izbori 2016. - 10 pitanja političkim strankama o kulturi, knjizi i medijima - HDZ
Održava se
11.09.2016.

Hrvatska demokratska zajednica

U želji da široj kulturnoj javnosti barem djelomično približimo stavove hrvatskih političkih stranaka i koalicija o kulturi, knjizi i medijima sastavili smo kraći upitnik i zamolili ključne aktere na predstojećim parlamentarnim izborima (prema rezultatima relevantnih anketnih istraživanja) da pokušaju što preciznije odgovoriti na postavljena pitanja.

Na žalost, iz Hrvatske demokratske zajednice još uvijek nismo zaprimili odgovore na pitanja iz poslanog im upitnika.** dopuna: 09. rujna 2016.

Na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara HGK u petak 9. rujna održan je sastanak predstavnika ZNK s predstavnikom HDZ-a Jasenom Mesićem, na kojem su razmotreni gorući problemi knjižnog sektora. Predstavnici ZNK informirali su o problemima komunikacije s Ministarstvom kulture, dijelom i zbog nepostojanja pomoćnika ministra za knjigu, kašnjenju u provođenju ili pripremi pojedinih aktivnosti (otkup knjiga, nastup na sajmovima knjiga u Beogradu i Frankfurtu...), odnosno o izostajanju provođenja ili rada na važnim strateškim dokumentima (Nacionalna strategija poticanja čitanja, izrada strategije kulturnih i kreativnih industrija...) i dr.

Jasen Mesić je obećao (ako HDZ bude nositelj nove vlade) veća izdvajanja za knjižni sektor počevši od 2017. godine u sklopu povećanja sredstava namijenjenih kulturnim i kreativnim industrijama, suradnju s predstavnicima sektora na izradi novih strateških dokumenata neophodnih za sređivanje situacije u knjižnom sektoru (npr. na tragu već postojećih analiza i prijedloga iznesenih u studiji-analizi "Knjiga u fokusu" Knjižnog bloka i dr.), kao i povećanje potpora autorima (piscima, prevoditeljima...), knjižarama i knjižnicama (koordinirano i s lokalnom razinom tj. gradovima), reviziju sustava otkupa knjiga te jačanje potpora kroz program Poduzetništvo u kulturi.

Istaknuo je i plan uspostavljanja tiješnje suradnje i kvalitetnije komunikacije knjižnog sektora s Ministarstvom kulture i njegovim uposlenicima zaduženim za sektor knjige, a zajedno s predstavnicima sektora namjerava se i razmotriti potreba odnosno mogućnost osnivanja samostalne agencije za knjigu.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –