Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 05.12.2022.

Književna senzibilizacija: Kuba
Održava se
06.12.2022. u 18h

Foto: Mehmet Turgut Kirkgoz, Pexels

Tribina Književna senzibilizacija koja će se u utorak 6. prosinca u 18 sati održati u zagrebačkoj Booksi bavit će se Kubom i to kroz djela suvremenih kubanskih autora u egzilu Carlosa Alguilera, Pedra Juana Gutierreza i Reinalda Arenasa.

O suvremenom kubanskom društvu, kubanskoj kulturi i književnosti, ali i problemu velikoga vala iseljavanja s Kube danas razgovarat će književna prevoditeljica i aktivistica Tanja Tarbuk, kubanski tražitelj međunarodne zaštite te moderatorica i autorica projekta Ksenija Banović.

Razgovor će pokušati prikazati kontrast između povlaštenih kulturnih i političkih elita i naroda kojima su osnovna ljudska prava uglavnom uskraćena. Kroz djela suvremenih prozaika pokušat će se sagledati ideali koji leže u začetku stvaranja kubanskog društva, a kroz osobnu ispovijesti kubanskog azilanta uvidjeti razlozi kubanske migracije velikih razmjera u posljednjih nekoliko desetljeća.

Razgovor o kubanskoj književnosti nije moguće započeti bez spomena pjesnika, pisca i esejista, Joséa Martíja, neumornog borca za oslobođenje Kube te intelektualca koji je na početku južnoameričke moderne utjecao na mnoge pjesnike s početka 20. stoljeća. Izuzetno politički angažiran, borio se protiv rasizma, siromaštva i socijalne nejednakosti, a danas se smatra kubanskim herojem i jednim od glavnih protagonista u južnoameričkoj borbi za slobodu. Zanimljivo je da su njegovi popularni stihovi poslužili i za predložak legendarne pjesme Guantanamera, svjetskoga hita The Sandpipers-a iz 1966. koja se danas smatra kubanskom domoljubnom pjesmom.

Carlos Alguilera (La Habana, 1970.) kubanski je pripovjedač, pjesnik, esejist i kulturni kritičar, te jedan od pokretača časopisa Diáspora(s), koji je između 1997. i 2002. predstavljao neovisan i inkluzivan prostor u kubanskoj književnosti i političkoj esejistici. Pedro Juan Gutierrez (Matanzas, 1950.) kubanski je pjesnik i romanopisac, poznat po Havanskoj trilogiji u kojoj oštro kritizira kubansko društvo. Reinaldo Arenas (1943. – 1990.) kubanski je romanopisac, dramaturg i pjesnik, koji se u svojim djelima suprotstavljao diktaturi, te bio proganjan i zatvaran, dok nije uspio pobjeći s Kube.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –