Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 29.03.2021.

Književna senzibilizacija o iranskoj ženskoj književnosti
Održava se
30.03.2021. u 18h

Foto: Mary Night, Unsplash

To smo bili mi Hashemzadeh Bonde Golnaz

Tribina Književna senzibilizacija u svom će se online izdanju baviti trima iranskim književnicama.

Na tribini će književna kritičarka Marija Ott Franolić, književnica Darija Žilić te autorica projekta Ksenija Banović razgovarati o romanima "Dezorijentalna" Negar Djavadi i "To smo bili mi" Golnaz Hashemzadeh Bonde te o pjesničkoj zbirci "Bijela suita" Athene Farrokhzad.

Razgovor će se održati uživo na Booksinom Facebook profilu u utorak 30. ožujka u 18 sati. 

Navedene autorice rođene su u Iranu, a zbog opresije i revolucije kao djevojčice su ga napustile. Athena Farrokhzad i Golnaz Hashemzadeh Bonde novi dom pronalaze u Švedskoj, Negar Djavadi u Francuskoj. Dezorijentirane odrastajući u drugačijim okruženjima, napore u rekonstruiranju svojih identiteta pretaču u književnost – Farrokhzad u zbirku poezije, a Djavadi i Bonde u romane.

Razgovor će pokušati odgovoriti na pitanja može li književnost biti dovoljno jak instrument protiv stereotipa, može li nas učiniti suosjećajnijima, te možemo li biti netko drugi, negdje drugdje, barem dok čitamo. Sugovornice će raspravljati i o tome kako ući u cipele drugoga i zaći u drugu kulturu i jezik, jesmo li zbog čitanja empatičniji i otvoreniji te zašto je važna osobna priča, a zašto je još važnije umjeti je ispričati.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –