Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.06.2018.

Književna senzibilizacija u Knjižnici Dugave: Somalija
Održava se
07.06.2018. u 18:30h

Somalizacija

Književna senzibilizacija ima za cilj kroz književnost senzibilizirati lokalnu zajednicu spram novopridošlih susjeda-tražitelja azila. Na susretima se predstavljaju književna djela koja tematiziraju problematiku migranata i azilanata s Bliskog istoka i iz Afrike. Kroz razgovor s književnicima, prevoditeljima, aktivistima, pa i samim tražiteljima azila, pokušat će se saznati tko su, zašto su i odakle su došli i može li nas književno djelo potaknuti da se zamislimo o sudbini tih ljudi i pokrenemo socijalnu inkluziju.


Na 6. Književnoj senzibilizaciji koja će se održati 7. lipnja u 18,30 sati u Knjižnici Dugave (Ulica Sv. Mateja 7, Zagreb) upoznajemo Somaliju. O Somaliji i somalskim autoricama Warsan Shire, Waris Dirie i Ayaan Hirsi Ali, integraciji izbjeglica kroz umjetnost i kulturu govorit će: Tomica Bajsić, pjesnik i predsjednik Hrvatskog centra PEN-a, Mohamed Omar Gagale, gost iz Somalije i Ksenija Banović, moderatorica i voditeljica projekta.

„Nitko ne napušta dom osim ako dom nisu usta morskog psa. Nosila sam tu staru himnu u ustima tako dugo da više nije bilo mjesta ni za jednu drugu pjesmu, drugi jezik i drugi govor. Poznajem strah koji te prekriva, u potpunosti guta. Rastrgala sam i pojela svoju putovnicu u hotelu zračne luke. Naduta sam jezikom koji si ne mogu priuštiti da zaboravim.“ - Warsan Shire
 
Projekt Književne senzibilizacije se organizira u suradnji Knjižnice Dugave, Građanske inicijative Dugave i Hrvatskog centra PEN.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –