Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 08.06.2006.

Književna večer Slavenke Drakulić
Održava se
08.06.2006.

U četvrtak, 8. lipnja 2006. u 19,30 sati u Društvu hrvatskih pisaca, (Basaričekova 24) održati će se književna večer naše poznate i međunarodno priznate književnice Slavenke Drakulić na kojoj će se predstaviti njezina sabrana djela "Sabrani romani" i "Sabrani eseji" u izdanju Profila, te zadnja knjiga "Tijelo njenog tijela" koja je izašla u izdanju Jutarnjeg lista.

Knjige će predstaviti: Slavenka Drakulić, Andrea Zlatar i Velimir Visković.

Izdavačka kuća Profil International pokrenula je 2004. publiciranje Sabranih djela naše poznate i međunarodno priznate književnice Slavenke Drakulić. U prvoj knjizi, tiskanoj prošle godine, objavljena su četiri romana Slavenke Drakulić ("Hologrami straha", "Mramorna koža", "Božanska glad", "Kao da me nema"), a druga donosi pet njezinih nonfikcionalnih knjiga: "Smrtni grijesi feminizma", "Kako smo preživjeli komunizam i čak se smijali", "Balkan ekspres", "Kafe Europa" i "Oni ne bi ni mrava zgazili".

Esejistički i feljtonski zapisi Slavenke Drakulić protkani su feminističkim angažmanom; uostalom, autorica pripada prvom valu modernih hrvatskih feministica; još od 1970-ih ona je istaknuta feministička aktivistica koja upozorava na patrijarhalne društvene stereotipove koji su dominantni u našem javnom životu i bori se za poboljšanje društvenog statusa žena. Potkraj 80-tih fokus esejističke aktivnosti Slavenke Drakulić pomiče se prema analizi društvenih previranja u zemljama tranzicije. Njezine knjige u kojima amalgamira sociološke metode istraživanja i beletrizirane primjere osobnog iskustva doživjele su velik internacionalni uspjeh i dospjele na liste bestselera u svijetu. U knjigama koje je objavila 1990-ih i u sadašnjem desetljeću dominira tematika vezana za raspad Jugoslavije, problematiziranje ratne krivice, te analiza društvenih i političkih prilika u novonastalim zemljama.

Nonfikcionalne knjige Slavenke Drakulić izvanredan su primjer politološke i sociološke analitičnosti, feminističkog angažmana, suvremenog promišljanja društvenih problema, ali i vrsnog književnog stila.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –