Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 21.10.2018.

Leykam international predstavlja novu knjigu Nebojše Lujanovića 'Prostor za otpadnike'
Održava se
25.10.2018. u 19h

Nebojša Lujanović: Prostor za otpadnike

Prostor za otpadnike Lujanović Nebojša

U četvrtak, 25. listopada 2018. u 19 sati, nakladnička kuća Leykam international predstavit će u Knjižnici Marije Jurić Zagorke (Krvavi most 2, Zagreb) novu knjigu Nebojše Lujanovića "Prostor za otpadnike: Od ideologije i identiteta do književnog polja".

O knjizi će govoriti Julijana Matanović i Dean Duda.


Pristup i metodologija su u povijesti znanstvenog zanimanja za ovaj problem vjerojatno najdomišljeniji i najsofisticiraniji dosad. Istraživanje je provedeno prema najvišim znanstvenim standardima u području humanistike, osobito u području razmjene znanja između znanosti o književnosti i susjednih humanističkih disciplina (…). Izniman u metodologiji, precizan u istraživanju, nov u rezultatima, zanimljiv u interpretaciji – rukopis Nebojše Lujanovića distinktivan je u odnosu na uvriježene modele istraživanja književnog identiteta i njegova dijakronijskog rastera u hrvatsko-bosanskom odnosno bosansko-hrvatskom kompleksu od Andrića do recentnih vremena i autora, poput Jergovića i Mlakića. U tom smislu predstavlja iznimno znanstveno i interpretativno dostignuće u širem humanističkom području…

(dr.sc. Dean Duda) 


Ukratko, knjiga Nebojše Lujanovića ponajbolje do sada pokazuje kako treba pristupiti djelima pisaca odraslim i oblikovanim u različitim kulturama i razdvojenim u svom ja. Nakon Lujanovićeva čitanja spremnije ćemo ulaziti u rasprave na temu pripadnosti pojedinih pisaca pojedinim nacionalnim književnostima. Pozicija pisca između oduvijek se opisivala kao međuprostor iz kojeg se crpe priče i potiče kreacija, ali je u isto vrijeme zadavala nepotrebne glavobolje povjesničarima koji su jednom piscu nastojali dodijeliti samo jednu adresu. Rukopis Nebojše Lujanovića uveliko to mijenja i na sve teme o identitetu baca – ne novo nego - pravo svjetlo.

(dr.sc. Julijana Matanović)

Nebojša Lujanović

Prostor za otpadnike : Od ideologije i identiteta do književnog polja

  • Leykam international 05/2018.
  • 256 str., meki uvez
  • ISBN 9789533400631
  • Cijena 168.00 kn

U knjizi Nebojše Lujanovića 'Prostor za otpadnike : Od ideologije i identiteta do književnog polja' riječ je o autorima dvojne (ili više) identitetske pripadnosti koji ne zadovoljavaju tradicionalne kriterije uokviravanja u koncepte nacionalne književnosti. Sužavajući kut promatranja za potrebe ove analize, odabran je Ivo Andrić kao začetnik poetike otpadnika, a Miljenko Jergović i Josip Mlakić kao najadekvatniji primjer njene reaktivacije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –