Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 21.03.2024.

Monika Herceg dobitnica prestižne poljske nagrade European Poet of Freedom Literary Award

Pjesnikinja, dramatičarka i prozaistica Monika Herceg ovogodišnja je dobitnica prestižne poljske nagrade Europejski Poeta Wolności (Europski pjesnik/inja slobode / European Poet of Freedom Literary Award) za zbirku pjesama "Lovostaj", koju je na poljski prevela Aleksandra Wojtaszek.

O nagradi je odlučivao stručni žiri u sastavu: Krzysztof Czyżewski (predsjednik), Anna Czekanowicz, Paweł Huelle, Zbigniew Mikołejko, Stanisław Rosiek, Anda Rottenberg, Beata Stasińska i Olga Tokarczuk.

Nagrada je utemeljena radi promocije europske poezije, ali i povezivanja i popularizacije različitih zajednica, jezika i književnih vizija svijeta. Svake godine nominirano je sveukupno sedam europskih pjesnikinja/pjesnika, a o dobitniku odlučuje žiri sastavljen od prevoditelja, pjesnika, književnika, kritičara i predstavnika drugih umjetnosti.

– Poetry of Monika Herceg, laureate of the European Poet of Freedom Award 2024. –

– PODCAST: Monika Herceg čita iz zbirke Lovostaj. –

Monika Herceg

Lovostaj.

  • Jesenski i Turk 06/2019.
  • 100 str., meki uvez
  • ISBN 9789532228854

'Kada sam pisala ovu zbirku, htjela sam je posvetiti ženama koje su za mene jake i velike, ženama koje su i u pozicijama žrtve bile veće od tih pozicija, borile se i trebalo je početi i od prve jake žene koja se usudila proturječiti samom bogu i zato je cijeli život stigmatizirana. U toj uvodnoj pjesmi je zapravo ukodirano i puno ženskih otkrića, od DNK strukture, do Apgar ocjenjivanja. Žene su pisale povijest na svim razinama mada su kroz povijest bile sve osim ravnopravne.' (M. Herceg)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –