Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 22.11.2022.

Monika Herceg, Ivana Bodrožić i Sara Kopeczky Bajić osvojile nagradu Ranko Marinković

Foto: Boris Ščitar/Večernji list

U zagrebačkoj galeriji Kranjčar održana je dodjela nagrada 56. natječaja “Ranko Marinković” za najbolju kratku priču Večernjeg lista. Prvu nagradu i deset tisuća kuna osvojila je Monika Herceg pričom “Noge iz praktičnih razloga pošteđene”, a nagradu joj je uručila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Prvonagrađena priča prikazuje susret hrvatske policije s migrantima, te njihov brutalan, nasilnički odnos prema njima. Potom se iz rečenice u rečenicu nižu mučni prizori gdje je, ne samo rečenica, nego i svaka pojedina riječ, pažljivo izabrana kako bi se što snažnije opisao košmarni trenutak uz granicu s Bosnom gdje do susreta dolazi, obrazložio je žiri.

Drugu nagradu i osam tisuća kuna osvojila je Ivana Bodrožić pričom “Fikcija” koja se sastoji od šest mikrocjelina koje povezuje glas četrdesetogodišnjakinje koja koncentrirano, duhovito, dojmljivo i efektno opisuje prizore iz vlastitoga svakodnevice. Treću nagradu i pet tisuća kuna osvojila je Sara Kopeczky Bajić, pričom “Kako je djed prodao kuću”, duhovitom dijaloškom igrom prodavatelja kuće u blizini mora i narcisoidnoga kupca koji je podlegao mudrom i promućurnom djedu.

Posebno su pohvaljene i kratke priče Mirne Šitum “Duh”, Ive Bezinović-Haydon “Marina, četvrti kat” te Sandre Vukušić “Posljednja želja”. Njihove priče napisane su dobro i različito, ne uvijek i samo iz ženske perspektive, u njima se prepoznaje njegovanje svijesti o bližnjem, osvještavanje emocija, razumijevanje osobnoga i drugoga, ukazivanje na moguće međuljudske odnose, ocijenio je žiri.

Na natječaj se u 56. ciklusu prijavilo 630 autora, a u subotnjem prilogu Obzor objavljeno je pedeset najboljih. Žirijem je predsjedala književna teoretičarka, kritičarka i autorica Helena Sablić Tomić, a članovi su selektor Tomislav Sabljak, urednica rubrike Kultura Večernjeg lista Milena Zajović, nakladnik Seid Serdarević i Večernjakov književni kritičar Denis Derk.

– Dodjela nagrada 56. natječaja 'Ranko Marinković' za najbolju kratku priču Večernjeg lista –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –