Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 09.10.2019.

Mostarski književni festival Poligon 2019. je posvećen temi identiteta
Održava se
10.-13.10.2019.

Festival Poligon

Ovogodišnji književni festival Poligon koji se održava u Mostaru (10. -13. listopada 2019.) prikladno je posvećen temi identiteta, koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktualna u svim poljima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog. Budući da Mostar i mostarci imaju iskustvo izbjeglištva, na poseban način mogu se poistovjetiti sa ovom temom te je reinterpretirati u diskursu sa gostima ovogodišnjeg festivala koji dolaze iz BiH (Josip Mlakić, Semezdin Mehmedinović, Senka Marić), Hrvatske (Katja Grcić, Andrija Škare), Srbije (Danilo Lučić) i Velike Britanije (Russ Litten).

Imigrantska kriza postavila je vrlo važno pitanje o identitetu suvremene Europe, njegovoj kompleksnosti i problematici. Odgovor na ovu krizu u velikoj mjeri potaknuo je populistički val koji je na površinu izvukao stereotipe i predrasude, ali i pokazao na što smo sve spremni kada treba pomoći ljudima u nevolji.

Poligon od samih početaka 2015. godine nastoji biti poveznica između domaće publike i suvremene književne i umjetničke produkcije iz BiH i inozemstva, čime razvija interese za književnost i suvremene autore, posebno u školskim ustanovama gdje gostuju sudionici festivala i druže se sa učenicima, koji izravnom interakcijom sa autorom dobijaju potpuno novu perspektivu na ono što čitaju: ove godine, to su: OŠ Petra Bakule, IV. Osnovna škola, United World College i Gimnazija fra Grge Martića.

Također, svake godine organiziran je izlet za goste festivala, čime se promoviraju kulturne i prirodne vrednote Hercegovine. Ove godine, posjetiti će Tekiju u Blagaju, Manastir Žitomislići i Vinariju Brkić, gdje će se gosti festivala upoznati sa tradicijom tamošnjih vinskih cesta.

Proogram festivala održat će se u mostarskom HNK, Hrvatskom domu Herceg-Stjepan Kosača i Pozorišnoj kafani Narodnog Pozorišta Mostar.

Organizacijski tim festivala čine: Mirko Božić (direktor), Danijel Puvača (koordinator), Darko Dodig (producent).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –