Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 23.10.2017.

Pjesnici u Knjižnici Vjekoslava Majera: Maroević, Manojlović, Kirin, Herceg
Održava se
26.10.2017. u 18h

U četvrtak 26. listopada u 18 sati u Knjižnica Vjekoslava Majera (Meštrovićev trg 1g) održat će se tribina povodom Mjeseca hrvatske knjige "Pjesnici u Knjižnici Vjekoslava Majera", na kojoj će gostovati pjesnici: Tonko Maroević, Sonja Manojlović, Miroslav Kirin i Monika Herceg.

O autorima:

Tonko Maroević rođen je u Splitu 1941. Akademik, profesor emeritus, hrvatski pjesnik, esejist, prevoditelj, istraživač suvremene hrvatske umjetnosti, autor niza monografija o hrvatskim slikarima, likovni i književni kritičar. Podrijetlom je Starograjanin. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963. a doktorirao 1976. Od 1970. godine zaposlen je na Institutu za povijest umjetnosti. Istražuje suvremenu hrvatsku umjetnost; objavljuje likovne kritike i rasprave u periodici, piše predgovore katalozima i mapama grafike te monografije. Dobitnik je najznačajnijih nagrada. Književnik je i prevoditelj. Kao pjesnik, objavio je više knjiga. "Drvlje i kamenje", knjiga je s njegovim izabranim pjesmama. Kao naš renesansni čovjek "pjesnik mnogih znanja i saznanja", objavio je značajnu knjigu panoramskog pogleda na hrvatsko pjesništvo "Skladište mješte sklada".

Sonja Manojlović rođena je Zagrebu 1948. Završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu filozofiju i komparativnu književnost. Pjesme su joj uvrštavane u antologije i prevođene na dvadesetak jezika. Nagrađivane su značajnim domaćim nagradama te brojnim međunarodnim: u Indiji; na Svjetskom kongresu pjesnika u Japanu dobitnica je 1. nagrade za izvrsnost, i druge. U knjizi "Upoznaj lift" objavljene su izabrane pjesme 1965. – 2002. Valja istaaknuti neke od knjiga poezije: "Daj naslov", "Hod na rukama", "Čovječica", "Vješturkov tanac", "Njen izbor darova", "Babuška", "Jedan espresso za Mariju", "Sarabanda" i dr.

Miroslav Kirin rođen je u Sisku, 1965. Hrvatski je književnik i pjesnik. Školovao se u Petrinji i Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirao engleski jezik i književnost i komparativnu književnost. Piše i objavljuje poeziju, prozu i prijevode s engleskog jezika. Nagrađivan je i kao pjesnik i kao prozaik. Za autobiografsku prozu "Album" dobitnik je nagrade Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo 2001. godine i prema njemu je redatelj Branko Ištvanić snimio dokumentarni film (koscenarist M. Kirin). Valja istaknuti njegova djela "Zukva", "Tantalon", "Od nje do vječnosti", "A sada idi", knjigu eseja "Iskopano"...

Monika Herceg rođena je u Sisku 1990. Studira fiziku i piše. Na Radio Studentu vodi i uređuje emisiju "Znanost na eteru"; trenutno pauzira jer je postala mama malene Kim. Pjesme su joj objavljene u raznim časopisima. Za rukopis "Početne koordinate" nagrađena je "Goranom za mlade pjesnike". Vjeruje u znanost.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –