Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 18.03.2023.

PODCAST: Jelena Zlatar Gamberožić – Svijet je gladno mjesto

Jelena Zlatar Gamberožić (foto: Tomislav Gamberožić, ilustracija: IP/MV)

Jelena Zlatar Gamberožić donosi priču Oštrina ida 2020 iz zbirke priča Svijet je gladno mjesto u izdanju CeKaPe-a. To je zbirka priča o snovima koji sanjaju glavni junaci i koje im zapravo nešto poručuju ili rješavaju životne situacije i probleme. 

Snovi su prostor slobode, prostor u kojem nemogućnost postaje moguća i koji svojim jezikom simbola otkriva bolna mjesta, napuknuća, tjeskobe, emocionalne boli i praznine. Prostor je to u kojem autorica još dublje prodire u psihologizaciju svojih likova, tematski ostajući u prostoru u kojem se najbolje snalazi – prostoru međuljudskih odnosa i rubnih situacija. Autorica nikada ne nudi konačne odgovore, jer nju i ne zanimaju odgovori. Samo procijepi kroz koje će se njeni likovi provući do izlaza ili zauvijek pasti. (Sanja Vučković)

– PODCAST: Jelena Zlatar Gamberožić – Svijet je gladno mjesto –

Moderna vremena · PODCAST: Jelena Zlatar Gamberožić – Svijet je gladno mjesto

Jelena Zlatar Gamberožić (1982.) je viša znanstvena suradnica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu, vanjska suradnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i dopredsjednica Centra za kreativno pisanje u Zagrebu (CeKaPe). Autorica je znanstvene knjige pod naslovom "Urbane transformacije suvremenog Zagreba. Sociološka perspektiva" (Plejada i Institut za društvena istraživanja, 2013). Napisala je roman "Slijepa točka" (CeKaPe, 2015.) te zbirke kratkih priča: "Odjavna karta" (CeKaPe, 2014.), "Ticala" (HENA COM, 2016.), "Strani gradovi" (CeKaPe, 2018.) i "Svijet je gladno mjesto" (CeKaPe, 2022.).

Snimila: Jelena Zlatar Gamberožić
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Jelena Zlatar

Svijet je gladno mjesto

  • Centar za kreativno pisanje 10/2022.
  • 165 str. , meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789538019319

U zbirci priča 'Svijet je gladno mjesto' Jelena Zlatar Gamberožić ulazi u prostor nesvjesnog svojih likova, tražeći u njihovim snovima ono što budni nisu mogli ili nisu željeli izgovoriti ili učiniti. Prostor je to u kojem autorica još dublje prodire u psihologizaciju svojih likova, tematski ostajući u prostoru u kojem se najbolje snalazi – prostoru međuljudskih odnosa i rubnih situacija.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –