Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.05.2019.

Skandinavska autorica Monika Fagerholm predstavlja knjigu 'Amerikanka'
Održava se
28.-29.05.2019.

Monika Fagerholm, foto: Ulla Montan (Hena com)

Amerikanka Fagerholm Monika

Monika Fagerholm, jedna je od najcjenjenijih suvremenih skandinavskih autorica predstavit će u Zagrebu svoj nagrađivani roman "Amerikanka" (prevela Sara Profeta), objavljen u okviru projekta "Europa iznutra i izvana" izdavačke kuće Hena com.

Predstavljanje će se održati u utorak, 28. svibnja u 19 sati u Vinyl baru&baru (Bogovićeva 3). Uz autoricu, o romanu će govoriti Dinko Kreho, književni kritičar i Ana Hadžić, urednica. Razgovor će se konsekutivno prevoditi sa švedskog. 

Monika Fagerholm rođena je 1961. god. u Helsinkiju. Diplomirala je književnost i psihologiju na Sveučilištu u Helsinkiju što je zasigurno utjecalo i na njezin jedinstveni stil, odmaknut od ustaljenih književnih konvencija (ne slijedi tradicionalnu strukturu rečenice, razvoj radnje i pouzdanost pripovjedača). Roman "Amerikanka" iz 2004. njezin je najpoznatiji roman i prvi dio književnog diptiha koji će završiti 2009. romanom "Glitterscenen". Roman je priča o odrastanju koja se oslanja na mračnu i snažnu vezu između dviju finskih djevojaka koje tijekom 70-tih odrastaju u močvarnoj okolici Helsinkija. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta, svaka usamljena na svoj način, one stvaraju vlastiti mikrokozmos jezika, igara i emocija koje graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe. 

Roman je prevedena na petnaest jezika i ovjenčana je najvećim skandinavskim literarnim priznanjem ‒ Nagradom Nordijskog vijeća za književnost, švedskom nagradom August, Aniara, Nagradom Švedskog društva književnika i nagradom Gothenburg Post. 

Nakon iznimnog uspjeha koji je postigla ovom gotičkom sagom o odrastanju Monika Fagerholm objavila je još roman "Lola uppochner", te knjigu eseja o moru "Havet" u koautorstvu s novinarom Martinom Johnsonom. Njezino prvo djelo bila je zbirka kratkih priča "Sham" (1987.), ali ozbiljnu poziciju na književnoj sceni zauzela je tek 1994. s romanom "Underbara kvinnor vid vatten". S tim je djelom nominirana za najveću finsku književnu nagradu Finlandia, švedsku nagradu August i međunarodni Dublin IMPAC. 

Autorica Vs. autorica: Monika Fagerholm i Jelena Zlatar Gamberožić

Strani gradovi Zlatar Jelena

Književna tribina "Autor Vs. autor" u okviru projekta „Europa iznutra i izvana“ u kojoj se gostujući autor susreće s jednim domaćim autorom, održat će se u srijedu, 29. svibnja u 20 sati u Booksi (Martićeva 14d).

Na sedmoj u nizu tribina švedsko-finska književnica Monika Fagerholm susrest će se s domaćom autoricom, Jelenom Zlatar Gamberožić.

Dvije će autorice progovoriti o književnosti, položaju pisca u Hrvatskoj i Finskoj te o tome kako pisati o obiteljskim tragedijama, odrastanju i ostalim motivima koje se provlače kroz njihove opuse.

Razgovor će se konsekutivno prevoditi sa švedskog. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –