Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 06.02.2024.

Predstavljanje romana 'Agni' slovenskog autora Boruta Kraševca
Održava se
07.02.2024. u 19:30h

Borut Kraševec, Agni

Predstavljanje romana „Agni“ slovenskog autora Boruta Kraševca, nagrađenog uglednom Keresnikovom nagradom za književnost, održat će se u srijedu 7. veljače u 19:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Sudjeluju:
Borut Kraševec, autor
Jagna Pogačnik, prevoditeljica
Hrvoje Kovač, urednik, Hena com

Borut Kraševec (Ljubljana, 1973.) suvremeni je slovenski pisac i prevoditelj. Studirao je komparativnu književnost i ruski jezik i posve se posvetio prevođenju s ruskoga jezika. Objavio je više od 45 prijevoda s ruskog: s područja filozofije, teorije književnosti, vjerske misli i lijepe književnosti. Godine 2004. dobio je nagradu za najboljeg mladog prevoditelja (prijevod romana „Čapajev i praznina“ Viktora Pelevina), a 2014. godine dodijeljena mu je Sovretova nagrada za prijevod djela istoga autora, „Sveta knjiga vukodlaka“. Umijeće pisanja dokazao je svojom prozom, koju je objavljivao u časopisu Literatura i na web-portalu Vrabec anarhist. Prvijenac „Agni“, objavljen u Sloveniji 2020. godine, na Slovenskom knjiškom sajmu iste je godine proglašen najboljim debitantskim djelom godine, a godinu kasnije ovjenčan je i uglednom Kresnikovom nagradom.

„Književni prvijenac Boruta Kraševca je roman o međusobnim odnosima koje pokreću nagoni. Roman o vatri kao vitalnoj energiji, o nevidljivoj ljepoti koja se neprestano valja između erosa i tanatosa i kojoj je dodatnu vrijednost značenja, time i destruktivnost, nametnuo čovjek. Kao takav, 'Agni' u suvremenom slovenskom umjetničkom prostoru predstavlja svjež romaneskni vjetar koji prožvakane teme prikazuje na nov, drzak i umjetnički privlačan način.“ Jasna Lasja, Literatura

Borut Kraševec

Agni

  • Prijevod: Jagna Pogačnik
  • Hena com 09/2023.
  • 192 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594447

'Agni' Boruta Kraševca prvijenac je koji dinamično, duhovito i pametno ponire u naizgled mirnu svakodnevicu suvremene slovenske obitelji. Gotovo začudno, jer zbivanja prikazuje i iz perspektive životinje, Kraševec pred čitatelja podastire ono karnalno i neukrotivo u međuljudskim odnosima, zorno prikazujući da se od prirode ne može pobjeći.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –