Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.06.2023.

Češka spisateljica Lucie Faulerová predstavlja roman 'Spašavanje smrti'
Održava se
28.06.2023. u 19:30h

Češka spisateljica Lucie Faulerová predstavit će roman Spašavanje smrti u srijedu, 28. lipnja u 19:30 u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

U promociji sudjeluju: Lucie Faulerová (autorica), Suzana Kos (prevoditeljica knjige) i Hrvoje Kovač (urednik). Predstavljanje će s češkog konsekutivno prevoditi Emilio Nuić.

Knjiga je objavljena u sklopu projekta Europa iznutra i izvana nakladnika Hena com, u projektu prevođenja, produkcije, distribucije i promocije suvremenih europskih autora iz čak 15 zemalja. 

Lucie Faulerová (1989.), spisateljica, urednica i scenaristica. Diplomirala je bohemistiku na Sveučilištu Palacký u Olomoucu. Već je svojim debijem, romanom Lapači prachu, izdanim 2017. godine, privukla pozornost kritike – nominirana je za najvažniju češku nagradu „Magnesia Litera“ te za nagradu za mlade autore „Jiří Orten“. Roman je ubrzo preveden na nekoliko jezika. S poznatom češkom umjetnicom Kateřinom Šedom surađivala je na knjizi BRNOX – Průvodce brněnským Bronxem (BRNOX – A guide to Brno’s Bronx), otkrivajući četvrt Brna na socijalnoj margini. Za svoj su rad 2016. godine autorice dobile nagradu „Magnesia Litera“ za žurnalistiku. Posljednji roman, Spašavanje smrti, također je nominiran za „Magnesiju Literu“ u kategoriji najboljeg proznog djela i dobitnik je Europske nagrade za književnost 2021. godine.

O romanu Spašavanje smrti:
Putujući podzemnom željeznicom, gotovo nijema Mári misli o tragičnom samoubojstvu neimenovane djevojke na tračnicama, a fenomen samoubojstva opsesivno joj nastanjuje um. Njezina svijest uskoro prolazi kroz mnoga začudna mjesta, kao i vlak kojim je krenula. Počevši od gotovo idilična djetinjstva u Mršini s obitelji, brzo stiže do tamnih događaja iz bliske prošlosti, sve vrijeme procjenjujući smisao i potrebu postojanja u sadašnjosti. Teret sjećanja čini se prevelik, i Mári priželjkuje kraj. Poput vlaka, stići će na svoje odredište.

Lucie Faulerová

Spašavanje smrti

  • Prijevod: Suzana Kos
  • Hena com 11/2022.
  • 224 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594034

'Spašavanje smrti', drugi roman hvaljene češke književnice Lucie Faulerove suvremeno je zamišljen uvid u kompleksne, mračne misli izmučene djevojke, suočene s teškom svakodnevicom koju ipak želi živjeti. Stilski inovativno i vješto napisano, sa solidnom dozom crnog humora, 'Spašavanje smrti' nominirano je za prestižnu češku nagradu 'Magnesia Litera', a ovjenčano Europskom nagradom za književnost 2021. godine.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –