Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Lucie Faulerová

Spašavanje smrti

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Suzana Kos
  • 11/2022.
  • 224 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532594034
  • Cijena: 29.73 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Putujući podzemnom željeznicom, gotovo nijema Mári misli o tragičnom samoubojstvu neimenovane djevojke na tračnicama, a fenomen samoubojstva opsesivno joj nastanjuje um. Njezina svijest uskoro prolazi kroz mnoga začudna mjesta, kao i vlak kojim je krenula. Počevši od gotovo idilična djetinjstva u Mršini s obitelji, brzo stiže do tamnih događaja iz bliske prošlosti, sve vrijeme procjenjujući smisao i potrebu postojanja u sadašnjosti. Teret sjećanja čini se prevelik, i Mári priželjkuje kraj. Poput vlaka, stići će na svoje odredište.


"Spašavanje smrti", drugi roman hvaljene češke književnice Lucie Faulerove suvremeno je zamišljen uvid u kompleksne, mračne misli izmučene djevojke, suočene s teškom svakodnevicom koju ipak želi živjeti. Stilski inovativno i vješto napisano, sa solidnom dozom crnog humora, "Spašavanje smrti" nominirano je za prestižnu češku nagradu „Magnesia Litera“, a ovjenčano Europskom nagradom za književnost 2021. godine.


Spašavanje smrti sadržava gotovo filmski niz slika. Čini se da svjesno i nesvjesno teku jedno u drugo i jedno iz drugoga, ali i jedno kroz drugo, baš kao u filmskoj montaži.
Aktuálně

Lucie Faulerová iznimno je vješta u oblikovanju odnosa i intimnih trenutaka. Na primjer, scene između Mári i njezina brata Adama veoma su dirljive i vješto prikazuju osjećaje i iskustva koja nas sve povremeno obuzimaju.
Czech Television, Art

Autorica je u fabulu utkala svoju izrazitu maštovitost i smisao za stvaranje neobičnih metafora. I zbog toga njezino drugo beletrističko djelo zaslužuje pozornost.
Novinky

Ova kratka, ali pomno promišljena i napisana knjiga vrijedna je pažnje. Ne samo zbog teme koja se tiče svih nas, već i zbog maštovite forme pisanja, te zbog rada s jednim tipom statistike koji inače ne pretražujemo.
Deník N

Lucie Faulerová, rođena 1989. godine, češka je spisateljica, urednica i scenaristica. Diplomirala je bohemistiku na Sveučilištu Palacký u Olomoucu. Već je svojim debijem, romanom Lapači prachu, izdanim 2017. godine, privukla pozornost kritike – nominirana je za najvažniju češku nagradu „Magnesia Litera“ te za nagradu za mlade autore „Jiří Orten“. Roman je ubrzo preveden na nekoliko jezika.

S poznatom češkom umjetnicom Kateřinom Šedom surađivala je na knjizi BRNOX – Průvodce brněnským Bronxem (BRNOX – A guide to Brno’s Bronx), otkrivajući četvrt Brna na socijalnoj margini. Za svoj su rad 2016. godine autorice dobile nagradu „Magnesia Litera“ za žurnalistiku.

Posljednji roman, "Djeva smrti", također je nominiran za „Magnesiju Literu“ u kategoriji najboljeg proznog djela i dobitnik je Europske nagrade za književnost 2021. godine.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –