Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
PODCAST • Piše: MV Info • 16.12.2022.

PODCAST: Vanda Petanjek – U ime majke

Vanda Petanjek (foto//ilustracija: Iva Perković)

Poslušajte pjesnikinju Vandu Petanjek dok vas uvodi i čita vam odabrane pjesme iz svoje zbirke „U ime majke“ (Jesenski & Turk, 2022.). 

„Riječ je o pjesmama koje govore o jednom specifičnom gubitku, a to je gubitak djeteta, odnosno pobačaj, ali istovremeno pjesme govore i o drugim gubitcima, o gubitku tijela kakvo smo poznavali, o promjenama u okvirima tijela koje više ne prepoznajemo, o gubitku tuđeg tijela unutar svoga, o gubitku sebe, o gubitku smisla u životu, ali iznad svega, nadam se, ova zbirka govori o važnosti da se suočimo sa svim tim gubitcima, pogledamo im u lice i unatoč njima i usprkos svemu – odlučimo pokušati vjerovati u bolje. Nema ništa lošeg u tome da smo ranjeni i ranjivi, i ne treba nam ništa u ovom svijetu knjiga i ovom svemiru ljudi, osim malo podrške, nježnosti i razumijevanja da ćemo proći i kroz pakao ako treba, samo ako u tome nismo sami. A nismo. Tu vas čekam.“ – Vanda Petanjek

– POSLUŠAJMO: Vanda Petanjek – U ime majke –

Moderna vremena · PODCAST: Vanda Petanjek – U ime majke

Vanda Petanjek rođena je 1978. godine u Čakovcu. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Piše na hrvatskom i engleskom jeziku. Pjesme su joj objavljene u časopisima, na književnim internetskim portalima i u emisijama Hrvatskoga radija. Pjesme prevedene na engleski jezik objavljene su u časopisu Live Encounters. Dobitnica je nagrade Post scriptum za književnost na društvenim mrežama za 2021. godinu. Prvu zbirku pjesama „Ključne kosti“ objavila je 2021. godine, a drugu zbirku „U ime majke“ 2022. godine, obje u izdanju Naklade Jesenski i Turk. Živi i radi u Zagrebu.

Snimila: Vanda Petanjek
Obrada zvuka: Paula Margaretić

Vanda Petanjek

U ime majke

  • Jesenski i Turk 08/2022.
  • 102 str., meki uvez
  • ISBN 9789532229905

Zbirka poezije Vande Petanjek 'U ime majke' govori o traumi pobačaja onako kako to samo ona zna, nježno, okrutno, raskošno, nijansirano, lirski a da budi epsku zapitanost i mučninu. Čudo je tijelo, pa tek mogućnost rađanja, života! Ova poezija to svojim finim refleksijama i slikama pokazuje u pet ciklusa, koji gotovo čine poemu. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –