Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 11.06.2024.

Poezija u drugom filmu: 'Godina smrdljivog Martina' Miroslava Mićanovića
Održava se
13.06.2024. u 19:30h

Poezija u drugom filmu

Pjesnička tribina Poezija u drugom filmu koja će se u četvrtak 13. lipnja u 19.30 održati u Kinoteka Baru (Kordunska 1, Zagreb) predstavit će novu knjigu poetskih mikrofikcija „Godina smrdljivog Martina“, pjesnika Miroslava Mićanovića.  

O knizi će govoriti: Miroslav Mićanović (autor), Anja Tomljenović (književna kritičarka) i Sanja Baković (voditeljica).

Godina smrdljivog Martina daje Mićanovićevoj spisateljskoj praksi dodatnu mjeru ironičnoga (samoironičnog) govorenja o sebi, o drugima, o nesnalaženjima, nesporazumima i zaprekama. Čemu pisati u vrijeme korone? Parafraza je koja se odnosi na daleko ozbiljnije i teže vrijeme, teže naspram frivolnosti, banalnosti, zaborava sadašnjosti – i što sve još ne obilježava našu suvremenost? Gluhost i fragmentarnost, doslovnost i uzaludnost, može li se još što dodati, prepisati, upisati u to beznađe političke korektnosti, transparentnosti i laži.“ (Branko Čegec)

Tekstove u knjizi Godina smrdljivog Martina bilo bi ponajbolje opisati kao minifikcije (mikrofikcije) motivirane različitim zgodama, prostorima, likovima, emocionalnim stanjima… 

Godina smrdljivog Martina

Treba li tom datumu i imenu dati bilo koje drugo ime? Začepiti nos, zatvoriti oči i dok se ne sjeti, dok ne otvori oči i odahne! Kihne između upitnika i uskličnika.

Ruže 

Samo još dodaj riječ: drhtaj. Drhtaj i ruže! Nemoguće. Goleme i grubo rezane ruže donesene iz kućnog (zavičajnog) vrta: nakon rata, nakon poplave, nakon odlaska. Stoje na stolu u staklenoj vazi s cvijećem: suvišne i niotkuda, otpuštaju crvene latice na stol i Ništa više. Dodaj još da su boje krvi. Sjedi i plači!
 

Miroslav Mićanović, rođen 1960. u Brčkom. Živio u Gunji. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje poeziju, prozu, eseje i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Tekstovi su mu nagrađivani i uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sastavio s B. Čegecom pregled hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih Strast razlike, tamni zvuk praznine (Quorum, 1995). Autor antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa (2006), prevedene na engleski (The Consolation of Chaos, Relations, HDP, 2007), mađarski i slovački jezik i kao e-izdanje Zagrebačke slavističke škole. Sudionik hrvatskih i europskih književnih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum, biblioteka u Nakladi MD i autorskih knjiga kod različitih hrvatskih izdavača (Meandarmedia, CeKaPe, Fidipid…). Dobitnik Plakete sv. Kvirina za ukupan prinos hrvatskome pjesništvu (2017) i nagrade Goranov vijenac (2020) koja se dodjeljuje za cjelokupan pjesnički opus. Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Živi u Zagrebu.

Miroslav Mićanović

Godina smrdljivog Martina

  • Meandarmedia 12/2023.
  • 113 str., meki uvez
  • ISBN 9789533343402

'Godina smrdljivog Martina' daje Mićanovićevoj spisateljskoj praksi dodatnu mjeru ironičnoga (samoironičnog) govorenja o sebi, o drugima, o nesnalaženjima, nesporazumima i zaprekama. Čemu pisati u vrijeme korone? Parafraza je koja se odnosi na daleko ozbiljnije i teže vrijeme, teže naspram frivolnosti, banalnosti, zaborava sadašnjosti – i što sve još ne obilježava našu suvremenost? 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –