Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 08.04.2022.

Poezija u drugom filmu, gostuje Krešimir Bagić
Održava se
11.04.2022. u 19h

Krešimir Bagić (foto: Iva Perković)

Centar za knjigu u suradnji s Kinoteka Barom (Kordunska 1, Zagreb) pokreće novo mjesto poezije u gradu, Poeziju u drugom filmu! Ideja za ime došla je kako iz želje za promjenom koncepta i mjesta, tako i zbog blizine kina Kinoteka, kultnog zagrebačkog mjesta u kojem istinski poštovatelji filmske umjetnosti mogu opet uživati u vrhunskim filmskim ostvarenjima. 

Prvi gost Poezije u drugom filmu koja će se održati u ponedjeljak, 11. travnja u 19 sati je pjesnik, književni kritičar i profesor stilistike Krešimir Bagić, autor pjesničkog opusa od desetak pjesničkih knjiga, uz znanstvena, esejistička i kritička izdanja. Povod gostovanju je objavljivanje njegove nove pjesničke knjige poezije "Ponornice" (MeandarMedia, 2021) za koju je dobio nagradu Zvonko Milković. "Ponornice" su heterogena knjiga koja sadrži 105 pjesama/pjesničkih tekstova, numeriranih, uglavnom nenaslovljenih, u različitim formama, od posve kratkih, aforističnih, do pjesama u vezanom stihu i rimi, pa pjesama u prozi - pjesmopriča, te stihova velike grafičke razigranosti.

Na tribini će biti riječi i o Bagićevom priređivanju izdanja bogato opremljene knjige poezije Josipa Severa "Poezija" (Matica hrvatska, 2020) koja zbog pandemijskih prilika nije do sada predstavljena. Sever u novom izdanju donosi novi pogled priređivača uz sistematski sakupljene reference kompletne literature koja kod nas o Severu postoji, te će kao koristan putokaz služiti budućim severolozima. 

Voditeljica: Sanja Baković

68.

ne poželi tuđi tekst! – dovikuje netko iz mraka.
(tvoja je šutnja pošumljena prijateljskim stablima.)
jer budeš li ga jako želio, možda ga i napišeš,
možda te obraste kao bršljan napuštenu kolibu
tako da se više nikad ne nađeš.
tuđe riječi oduzet će ti dah, ubrzati puls,
začepiti vene. u njima nema tvojih pokreta
ni tvoje sjene. kako ćeš disati, kamo krenuti,
u koji mrak ući, što reći, kome se obratiti
tuđim riječima?

ne poželi tuđi tekst! – odzvanja iz slijepe ulice.
ne budeš li uporan i ipak ga napišeš, znaj:
nećeš više moći od njega pobjeći, nećeš znati
zašto je tu, zašto si tu, tko drži olovku,
tko je pisac u tebi, tko govori
ljekovit, otrovan, zmija, grm, grana,
zarez, ti, ja, bilo šta...

Krešimir Bagić, Ponornice

Krešimir Bagić

Ponornice

  • Meandarmedia 08/2021.
  • 132 str., meki uvez
  • ISBN 9789533342948

Složene u prividnom kronološkom nizu, redovito označene brojevima i ne uvijek naslovima, ponornice su domišljene kao pjesme, dnevničke bilješke, parafraze. Ali one su više od onoga što im je, oslanjajući se na upućenost i znanje, namijenio njihov autor: uzbudljive, neistražene, ozbiljne gnomske izreke, prepisani arhaični uzorci, otkriveni uzroci.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –