Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 16.11.2009.

Predstavljanje knjige Michelangela Buonarrotija 'Rime. Poezija'
Održava se
17.11.2009.

Predstavljanje knjige Michelangela Buonarrotija "Rime. Poezija" (Matica hrvatska, 2009) u prijevodu Mate Marasa, održat će se u knjižari Matice hrvatske u Zagrebu, u utorak 17. studenog 2009. u 18 sati (Ulica Matice hrvatske 2).

Knjigu će predstaviti Mate Maras i Tonko Maroević.

O knjizi:

Premda se pjesme jednog od najvećih svjetskih genija likovnoga stvaralaštva i svojom umjetničkom vrijednošću ne mogu mjeriti s njegovim likovnim ostvarenjima, nedvojbeno je da njegov kanconijer sastavljen od 302 pjesme, uglavnom madrigala i soneta, potvrđuje iznimnu autorovu umjetničku i ljudsku osobnost.

Stihovi koje je Michelangelo u dokolici pisao do duboke starosti ostavljaju jasne tragove diletantizma, ali diletantizma u najboljem smislu te riječi: iako njegov pjesnički izraz nije ni dotjeran ni završen, a misao bez dubljih uvida i »jačih poruka«, u njegovim se stihovima susreću i »tragična snaga, tmurna melankolija, herojska čežnja, ukratko neporeciv intenzitet osjećaja« i »neki nasilan i čudnovat humor« iz kojeg »provaljuje kadšto dublji i ozbiljniji glas kao znak ispaćene i samotničke duše« (Mate Maras).

Michelangela Buonarrotija (1475-1564) pratio je za života "neprovjeren glas misaona i tajanstvena pjesnika" budući da je njegov kanconijer tiskom objavljen gotovo šezdeset godina nakon njegove smrti u lošem i proizvoljno priređenom izdanju. To je vjerojatno i glavni razlog njegova marginalnog mjesta i nepotvrđene reputacije u talijanskoj književnosti.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –