Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 04.09.2022.

Predstavljanjem novog romana Olje Savičević Ivančević 'Ljeta s Marijom' počinje 10. Festival svjetske književnosti
Održava se
04.09.2022. u 20h

Olja Savičević Ivančević: Ljeta s Marijom

Predstavljanjem novog romana Olje Savičević Ivančević "Ljeta s Marijom" u nedjelju 4. rujna 2022. počinje 10. Festival svjetske književnosti.

Jedna od naših najprevođenijih pjesnikinja i spisateljica, autorica romana "Adio kauboju" i "Pjevač u noći" te više knjiga poezije i knjiga za djecu, premijerno će na Festivalu predstaviti svoj novi roman "Ljeta s Marijom". Razgovor s autoricom moderirat će autorica i profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu Maša Kolanović.

Predstavljenje počinje u HDLU-u (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb) u 20 sati.

Nakon književne tribine u prostorima HDLU posjetitelje očekuje tematska izložba crteža i slika "Umjetnici i književnost" s otvaranjem u 21 sat, a u Knjižari Fraktura postavljena je izložba tekstilnih knjiga studenata Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Ljeta s Marijom Savičević Ivančević Olja

Roman "Ljeta s Marijom" u sto godina, od početka 1920-ih pa do naših dana, kroz sudbine žena iz jedne obitelji koje sve veže ime Marija u raznim oblicima – Mare, Marijola, Maša, Mara... – u nizu epizoda, prije svega ljeti, pred čitateljima kao u kaleidoskopu otvara slike povijesti i promjena, prvih menstruacija, ratnih godina, zaljubljivanja, prijateljevanja, obiteljskih okupljanja, radosti, tragedija, putovanja, nerazumijevanja…

Ova velika ženska povijest naših obitelji pokazuje snagu ženskoga, moć i nemoć u patrijarhalnom svijetu, promjene koje se u dalmatinskom gradiću događaju i koje su moguće, dolaske i odlaske, brakove i prevare, ali nadasve ljubav koja se kroz generacije žena koje u obitelj dolaze da bi u njoj ostale grana i raste poput nepokorenog stabla bugenvilije uz obiteljsku kuću u dalmatinskom gradiću.

Ali ono što je još važnije, jest da tema romana nije "pojela" umjetničku dimenziju romana, već je upravo suprotno - Olja Savičević Ivančević ponovno pokazuje da vrhunska književnost u prvom redu ovisi o vrsnoći literarnog izričaja, sposobnosti autora/ica da svojim umjetničkim oblikovanjem, u književnosti u jeziku, pred čitatelja iznesu i najintrigantnije teme & dileme s kojim se neko društvo susreće.

Program FSK 2022.

Cijeli program festivala pronađite ovdje.
Pojedinačne događaje pronađite na Facebook stranici FSK.

Organizira: Nakladnička kuća Fraktura.

Olja Savičević Ivančević

Ljeta s Marijom

  • Fraktura 08/2022.
  • 176 str., meki uvez s ovitkom
  • ISBN 9789533585062
  • Cijena 139.90 kn

U neimenovanom dalmatinskom gradiću u staroj kamenoj kući stotinu godina sjećanja prenose žene koje sve nose ime Marija ili neku od inačica tog imena – Mare, Marijola, Maša, Mara... Sve supruge, majke, djevojke, kćeri, bake, unuke, sve žene predaka i sadašnjosti u moćnome romanu 'Ljeta s Marijom' postaju ne samo Marije jedne konkretne obitelji već i obitelji općenito. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –