Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.05.2017.

Predstavljeni autori i program 16. Festivala europske kratke priče
Održava se
28.-02.05.2017.

Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi, održat će se od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci. Šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše koji će pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina. Preko trideset autora iz dvanaest zemalja nastupit će na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata... Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka.
 
Festival započinje u nedjelju, 28. svibnja, neformalnim otvorenjem kodnog naziva „Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!“, na kojem domaći pisci Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača kuhaju za svoje inozemne kolege, a nastavlja se službenim otvorenjem u kazalištu Gavella, gdje će Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, o nastanku priče razgovarati s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.
 
U foajeu Gavelle prvu će nas festivalsku večer rasplesati „Rasputin Orchestra“, tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.

Afričko-europski književni dodiri

Chika Unigwe

Irački Krist Blasim Hassan

Naglasak je ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire. O njima će vam pričati Chika Unigwe, nigerijska autorica koja živi u Belgiji i piše na engleskom i nizozemskom jeziku, Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu, te Ondjaki, angolski književnik s brazilskom adresom.

O iskustvu izbjeglištva svakako mnogo za reći ima i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, iz kojeg zbog svojih redateljskih podviga koji nisu bili po volji režimu 2004. kao izbjeglica odlazi u Finsku, gdje postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša.
 

Bogat domaći program

O ljubavi, batinama i revoluciji Verde Nora

I ove godine FEKP surađuje s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje će na popodnevnim programima sudjelovati domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze, dok će na „Satu na radionici kratke priče“ u suradnji s Centrom za kreativno pisanje u Booksi biti govora o glavnim sastojcima za pisanje dobre priče.

Na već tradicionalnom programu rezerviranom za domaće kratkopričaše pod nazivom „Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke pričeKruno Lokotar predstavlja ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac "Nisam", Valenta Pavlića s "Evanescom" i Noru Verde s novom zbirkom priča "O ljubavi, batinama i revoluciji". Gost/gošća iznenađenja bit će i dobitnik/ca FEKP-ove nagrade za kratku priču.

U suradnji s Centrom za ženske studije FFRI i Centrom za napredne studije Jugoistočne Europe (CNS-JIE) u Rijeci će autorice Tea Tulić i Željka Horvat Čeč razgovarati s moderatoricom, književnom teoretičarkom Marijom Ott Franolić o ženskom pismu i rodnoj poziciji u književnosti.

Večeri u &TD-u

Druga i treća festivalska večer rezervirane su za tribine „Otkrivanja Europe“ u polukružnoj dvorani &TD-a, a na večernjim čitanjima svoje će priče čitati deset stranih autora. FEKP je postao omiljen književni festival upravo zbog večernjih čitanja u &TD-u, na kojima autori nakon kratkog razgovora čitaju priče na materinskom jeziku, dok publika prati hrvatski i engleski prijevod. Tako ćemo imati priliku čuti priče na talijanskom, španjolskom, francuskom, arapskom, portugalskom i engleskom jeziku.

Luka Rijeka

Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja i gosti upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, „Luka Europa“, na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

FEKP će se tako 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u botelu Marina, gdje će jedanaest autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Promocije i G točka

Prozirni Ondjaki

Ovogodišnji Festival promovira dvije knjige, "Irački Krist i druge priče" Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio „možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika“, te Ondjakijevu knjigu "Prozirni", ljubavnu priču angolskom glavnom gradu.

Festival se zatvara u petak, 2. lipnja, ponovno u kazalištu Gavella, programom već pomalo kultne zagrebačke G točke, na predstavljanju europskog književnog projekta „New Voices“ i dvije njegove ovogodišnje laureatkinje – Asje Bakić i Bronke Nowicke – te nove zvijezde talijanske književnosti, Igiabu Scego. Muzičkom pozornicom drmat će hrvatska inačica kralja rock'n'rolla: D'Elvis, svima dobro poznat.

**

Festival europske kratke priče organizira Hrvatsko društvo pisaca, a podupiru ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Grad Rijeka, platforma Literature Across Frontiers, Talijanski institut za kulturu, Ministarstvo kulture Španjolske i Veleposlanstvo Španjolske, Literature Ireland, Flemish Literature Fund, Finnish Literature Exchange i mnogi drugi.

Više informacija: FEKP

 

– 16. Festival europske kratke priče - program –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –