Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Ondjaki

Prozirni

  • Nakladnik: Hena com
  • Prijevod: Una Krizmanić Ožegović
  • 11/2016.
  • 388 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789532591521
  • Cijena: 18.45 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Ondjakijev roman "Prozirni" šarolik je portret stanovnika angolskoga glavnoga grada te njihovih mnogobrojnih individualnih životnih priča. Dok čekaju pomrčinu Sunca najavljivanu u medijima, lokalno stanovništvo ima i previše svojih briga s kojima se mora nositi: siromaštvo, nezaposlenost, nasilje.

Odonato je ostao bez posla, pa njegova obitelj preživljava na tuđim ostacima. Kada jednog dana prestane jesti, postaje neobično proziran, a kada mu sin umre u zatvoru, postaje toliko lagan da ga žena mora privezati kako ne bi odlebdio. I dok se jedni bore za goli opstanak, drugi, oni bogatiji, brinu druge brige, poput Santosa Pranche kojemu je najvažnije hoće li imati dovoljno kockica leda za svoj viski dok se bavi privatizacijom vode.

Uz obilje tihe ironije i pregršt mašte, Ondjaki skicira šokantnu ali i humorom prožetu sliku suvremene Luande sa svim njezinim radikalnim kontrastima. U tom panoptikumu živopisnih likova obilježenih tragičnim sudbinama koje sustav briše do prozirnosti, radnja teče kroz naizgled neobavezne razgovore protkane liricizmom, pa su životi protagonista tim upečatljiviji te ostavljaju trajan utisak na čitatelja.

Poetika i stilska osebujnost u suglasju sa senzibilitetom prema “malom čovjeku” pozicioniraju ovog autora u sam vrh, a Prozirne čine nezaobilaznim uvidom u afričku suvremenu prozu.

Ondjaki (Luanda, 1977., pravog imena Ndalu de Almeida) je mladi i nagrađivani angolski pisac. Nakon studija sociologije u Luandi i New Yorku, radio je na brojnim kinematografskim i filmskim projektima. Ondjaki je već ovjenčan mnogim i važnim nagradama, između ostalog nagradom “Grande Prémio de Conto Camilo Castelo Branco 2008” i prestižnom nagradom “Jabuti”. Trenutno živi u Rio de Janeiru. Za roman "Prozirni" dobio je nagrade “Saramago 2013” i “Prix Transfuge 2015”. Osim toga, ušao je u izbor 39 afričkih pisaca mlađih od 40 godina, u sklopu projekta “Africa39”.

Napisao je četiri romana: "Bom Dia Camaradas" (2001.), "Quantas Madrugadas Tem A Noite" (2004.), " Avó Dezanove e o segredo do soviético" (2008.), "Prozirni" (Os transparents, 2008.), a piše i poeziju: "Actu Sanguíneu" (2000.), "Há Prendisajens com o Xão" (2002.), "Materiais para confecção de um espanador de tristezas" (2009.), "Dentro de mim faz Sul, seguido de Acto sanguíneo" (2010.), kratke priče: "Momentos de Aqui" (2001.), "E se Amanhã o Medo" (2005.), "Os da minha rua" (2007.), "Sonhos azuis pelas esquinas" (2014.), "O céu não sabe dançar sozinho" (2014.), priče za djecu: "Ynari: A Menina das Cinco Tranças (2004.), "O leão e o coelho saltitão" (2008.), "O voo do Golfinho" (2008.), priče za mlade: "A bicicleta que tinha bigodes" (2011.) i "Uma escuridão bonita" (2013.). Napisao je i dramu "Os vivos, o morto e o peixe frito" (2014.) te novelu "O Assobiador" (2002.). Djela su mu prevedena na 15 jezika.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –