Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 08.12.2005.

Proglašeni dobitnici Kiklopa
Održava se
01.01.1901.

U sklopu Sajma knjiga u Istri sinoć su dodijeljene knjižne nagrade "Kiklop". Nagrada "Kiklop" utemeljena je 2004. godine i dodjeljuje se u 12 kategorija s ciljem da se godišnje valorizira nakladnička struka i autorski dignitet te stručnim kriterijima vrednuje svekoliki rad na knjizi.

Ovogodišnji dobitnici knjižne nagrade Kiklop su:

Nagrada "Kiklop" u kategoriji urednika godine pripala je Milani Vuković-Runjić iz nakladničke kuće Vuković&Runjić, a za biblioteku godine izabrane su biblioteka Facta, nakladničke kuće Algoritam i biblioteka Vuković&Runjić istoimene nakladničke kuće.

U kategoriji prozno djelo godine nagrada je pripala knjizi Luke Paljetka "Skroviti vrt: Dnevnik Cvijete Zuzorić, plemkinje dubrovačke", u izdanju nakladničke kuće Profil.

Nagrada za debitansku knjigu godine pripala je naslovu "Istria glagoljušta" Igora Grbića u izdanju nakladničke kuće Ceres, dok je nagrada za pjesničku zbirku godine "Kiklopa" dobila zbirka pjesama "Aritmija" Delimira Rešickog u izdanju nakladničke kuće Meandar.

U kategoriji najbolje knjige eseja godine "Kiklopa" je dobio "Borgesov čitatelj: Portreti i prikazi" Tonka Maroevića u izdanju nakladnika Antibarbarus, a za publicistističku knjigu godine nagradu je dobila Dunja Detoni-Dujmić za knjigu "Leksikon svjetske književnosti : Djela" u izdanju Školske knjige.

U nominaciji za najbolju dječju knjigu godine "Kiklop" je pripao autorici Lari Holbling Matković za knjigu "Moj prvi hrvatski rječnik : Za djecu i odrasle" u izdanju nakladničke kuće Novi liber.

U kategoriji knjige inozemnog autora nagradu je dobio Haruki Murakami za knjigu "Norveška šuma" u izdanju nakladničke kuće Vuković&Runjić, a "Kiklop" za prijevod godine pripao je prevoditeljici Xeniji Detoni za knjigu "Harmonia Caelestis" autora Petera Esterhazyja.

"Kiklop" za najbolje oblikovanje knjige pripao je nakladniku AGM za knjigu "Žuti titl : Drugačija filmska enciklopedija", autora Marka Mihalineca i Velimira Grgića.

U kategoriji za hit godine nagrada je pripala knjizi "Zahir" Paula Coelha.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –