Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: I.P. - MV • 30.05.2018.

Proglašeni pobjednici natječaja FEKP-a za kratku priču 2018.

Ivana Bahun, Korana Serdarević, Stjepan Balent (foto: Iva Perković/MV)

17. izdanje Festivala europske kratke priče i ove je godine postavilo izazov za sve kratkopričaše raspisavši natječaj za kratku priču, na temu "Nasljeđe". Natječaj je bio otvoren od 23. travnja do 20. svibnja 2018. a na njega je pristiglo 265 priča iz čitave regije koje su ga, prema riječima žirija: "učinile izuzetno napetim i zanimljivim". 

Žiri u sastavu Korana Serdarević, Andrija Škare, Ivan Jozić, Vladimir Arsenić i Stjepan Balent (predsjednik) odlučio je nagraditi sljedeće priče: 

1. mjesto i nagradni boravak u rezidenciji za pisce u Ventspilsu (Latvija) ide Ivani Bahun za priču "Šamrlek",
2. mjesto, nagradni rezidencijalni boravak u Splitu, osvojila je Maja-Iskra Vilotijević za priču "Hiraeth",
3. nagrada i tečaj kreativnog pisanja u CeKaPe-u ide Marini Gudelj za priču "Dulcinea na konjaku".
 
Priča "Šamrlek" izdvojila se majstorskim vođenjem naracije kroz iznevjerene i ponovo uspostavljene žanrovske matrice, preciznošću i nepretencioznošću. Naizgled stišana, ona zapravo pripovijeda priču o obiteljskoj uroti i načinu da se dođe do nasljeđa. 

Priča "Hiraeth" obilježena je čežnjom za domom koji više ne postoji, bez obzira je li izgubljen ratom, izbjeglištvom ili jednostavno odlaskom. Ona, Čežnja, iznijeta je u narativu kroz nekoliko scena u kojima smo sukobljeni s tjelesnošću, plesom i (ne)mogućnosti ljubavi.

"Dulcinea na konjaku" pripovijeda o otkrivanju "lošeg" nasljeđa kroz neprekidno referiranje na Don Quijotea i filmove Begmana i Herzoga. Fino gradiran i nijansiran, tekst nas na crnohumorni i ironični način suočava s posljedicama prečestog preispitivanja.

Priče koje su ušle u finale objavljene su na stranicama FEKP-a, a pobjednička priča bit će pročitana u petak, 1. lipnja na zatvaranju ovogodišnjeg Festivala.

Biografije dobitnica:

Ivana Bahun rođena je u Zagrebu, gdje je i diplomirala engleski i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu. Radi kao profesorica engleskog jezika, prevodi i povremeno volontira. Kratke priče objavljuje od 2007. godine. Piše uglavnom prozu, s poezijom koketira. Balansira između kratkih priča i prvog romana. Pohađala literarne radionice u CeKaPe-u i Booksi. Članica je književne grupe Z.L.O.

Maja-Iskra Vilotijević rođena je u Zagrebu, odrastala na Dorćolu, u Beogradu, radila i učila u Valenciji, Beču i Buenos Airesu. Magistar vizualne umjetnosti i inženjer pejzažne arhitekture. Živi i radi u Beču, na raskršću filmske produkcije i fenomena urbanizma. Voditeljica brojnih rasprava na polju politike, znanosti i planiranja gradova. Objavila knjigu "(Re)konstrukcija filmskog prostora. Kinematografski pejzaž i njegovi kodovi" za njemačko govorno područje. "Hiraeth" je priča iz njene još neobjavljene knjige.

Marina Gudelj rođena je 1988. godine u Splitu. Diplomirala je Hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Živi u Splitu i ponekad radi u struci. Objavljivala je na portalu Zareza i KSETa, a 2017. godina osvojila je Nagradu Sedmica i Kritična masa kratkom pričom "Lee". 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –