Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 03.09.2015.

Program 2. dana Festivala svjetske književnosti 2015.
Održava se
04.09.2015. u 17h

Rascijepljenost Rabinowich Julya
Vrtoglave godine Blom Philipp

U petak, 4. rujna na Festivalu svjetske književnosti gostuju Julya Rabinowich, Philipp Blom, Etgar Keret, Reinhard Kleist, David Foenkinos, Helena Janečić, Ivana Armanini i Irena Jukić Pranjić. Više o događanjima, u nastavku:
 

S početkom u 17 sati u Kinu Europa (dvorana Müller) održat će se program Pisac i njegov čitatelj na kojem će gostovati Julya Rabinowich. Nju će ugostiti prevoditeljica Helen Sinković, a susret će moderirati Neven Svilar. Julya Rabinowich predstavit će svoj roman "Rascijepljenost" (OceanMore, 2013) u kojem govori o iskustvu emigracije te s njom povezane problematike identiteta…
 

U 19 sati (Kino Europa, dvorana Müller) na tribini Razotkrivanje gostuje njemački povjesničar, novinar, romanopisac i prevoditelj - Philipp Blom, autor djela "Vrtoglave godine: Europa, 1900.–1914." Razgovor vodi Vuk Perišić.

Od nevjerojatne nade u novo stoljeće koju je utjelovio Svjetski sajam u Parizu 1900. do atentata na austrijskog nadvojvodu u Sarajevu 1914., Philipp Blom ovo razdoblje istražuje godinu po godinu. Premijeri i seljaci, anarhisti i glumice, znanstvenici i psihopati susreću se na pozornici novoga stoljeća u ovom prikazu raskošnoga, nestabilnog doba na rubu katastrofe.

Uoči tribine Razotkrivanje održat će se scensko čitanje Petre Svrtan i Roberta Španića u režiji Tamare Damjanović.
 

Filmska večer s Etgarom Keretom na programu je u 20.30 sati u Velikoj dvorani Kina Europa a bit će prikazan film Pizzerija Kamikaze (SAD, 2006.) hrvatskoga redatelja Gorana Dukića, u domovini najpoznatijega po prvijencu, kratkometražnom filmu Mirta uči statistiku. U glavnim ulogama nastupaju američki glumci P. Fugit, A. Benrugi, te poznati pjevač i glumac Tom Waits. Film je osvojio desetak nagrada, među kojima i Propeler Motovuna te nagradu publike na Motovunskom festivalu 2006. godine.
 

U 21.00 sat u dvorani Müller, u okviru projekta "Sharing the Wor(l)d", gostuju Etgar Keret, Reinhard Kleist i David Foenkinos. Razgovor će moderirati Vlatka Kolarović.
 

Program završava Malim noćnim strip-tizom: Ženski strip - nek' ide kvragu! S početkom u 22.30 sati u dvorani Müller susrest će se Helena Janečić, Ivana Armanini i Irena Jukić Pranjić. Razgovor će moderirati Vladimir Šagadin.

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –