Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Philipp Blom

Vrtoglave godine : Europa, 1900.–1914.

  • Nakladnik: Fraktura
  • Prijevod: Goran Schmidt
  • 03/2015.
  • 576 str., tvrdi uvez s ovitkom
  • ISBN 9789532666175
  • Cijena: 33.05 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Europa, 1900.–1914.: svijet u traženju, pulsirajuće razdoblje kreativnosti i suprotnosti. Glavne su teme terorizam, globalizacija, imigranti, konzumerizam, propast moralnih vrijednosti i suparništvo velikih sila.

Dvadeseto stoljeće nije se rodilo u rovovima kod Somme ili Passchendaela, nego u petnaest vrtoglavih godina koje su prethodile Prvome svjetskom ratu. U kratkom razdoblju novi svjetski poredak proizašao je iz tragičnih suprotnosti staroga. Posljedice industrijske revolucije, na političkom i osobnom planu, osjećale su se u cijelom svijetu: gradovi rastu zbog pristizanja seoskog stanovništva koje napušta svoje tradicionalne vrijednosti, znanost donosi napredak, ali i izume iz noćnih mora, obrazovanje je milijunima ljudi otvorilo nove mogućnosti, masovno proizvedeni predmeti promijenili su svakodnevni život, radnici zahtijevaju udio u političkoj vlasti, žene žele promijeniti svoj položaj u društvu i prirodu seksualnih odnosa.

Od nevjerojatne nade u novo stoljeće koju je utjelovio Svjetski sajam u Parizu 1900. do atentata na austrijskog nadvojvodu u Sarajevu 1914., povjesničar Philipp Blom ovo razdoblje istražuje godinu po godinu. Premijeri i seljaci, anarhisti i glumice, znanstvenici i psihopati susreću se na pozornici novoga stoljeća u ovom prikazu raskošnoga, nestabilnog doba na rubu katastrofe.

Lijepo napisana i puna vješto ispričanih anegdota, knjiga Vrtoglave godine oživljava čudesa, užase i strahove ranoga dvadesetog stoljeća.

Ključni predvodnici promjena u dvadesetom stoljeću, kako Blom piše, bili su strojevi i žene, brzina i seks. The Guardian

Knjiga oživljava strahove, zanose i nepoznate činjenice toga vremena. Ako civilizacija izdrži sljedećih sto godina, možda će neki jednako darovit povjesničar jednoga dana uspoređivati prvo desetljeće ovoga stoljeća s njegovim vrtoglavim parnjakom prije 1914. The Economist

U ovom briljantnom prikazu vrijeme o kojem se govori tako je bogato prožeto znanstvenom zapanjenošću, društvenim vrenjem i kulturnim vrtloženjem da se osjećaj bezglave nesreće čini nevjerojatno bliskim. Kirkus Review


***

Philipp Blom, rođen 1970. u Hamburgu, povjesničar je, novinar, romanopisac i prevoditelj. Studirao je u Beču i Oxfordu, gdje je i doktorirao modernu povijest. Autor je, između ostaloga, romana The Simmons papers i Luxor te djela To Have and To Hold, povijesnog pregleda kolekcionara i sakupljanja, i Enlightening the World, koje govori o francuskim prosvjetiteljima i Enciklopediji. Svjetsku slavu stekao je djelima Vrtoglave godine: Europa, 1900.–1914. te Razdvojene godine: 1918.–1938.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Vrtoglave godine - Philipp Blom –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –