Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Julya Rabinowich

Rascijepljenost

  • Nakladnik: Naklada OceanMore
  • 06/2013.
  • 168 str., meki uvez s klapnama
  • ISBN 9789533320106
  • Cijena: 17.12 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Sedmogodišnja Miška potječe iz intelektualne židovske obitelji koja sedamdesetih godina emigrira iz Sovjetskog Saveza u Austriju. Stigavši u Beč, suočavaju se s useljeničkom mukom svladavanja novog jezika, upoznavanja s novom okolinom i osjećajem da ne pripadaju ni novom ni starom svijetu.

No Miška se – što zbog barbika, što zbog prefinih voćnih jogurta – vrlo brzo prilagođava novom životu. Ali njezini roditelji, troma Laura i muževni, melankolični Lav, čeznu za domovinom koju su napustili. Živeći tijelom na zapadu, a srcem u Rusiji, svi zajedno pate od svojevrsnog shizofrenog sindroma, svi su rascijepljeni.

Dok Miška stvara živopisnu sliku odrastanja u Austriji, Zloduh, drugi glavni lik u knjizi, vodi čitatelja natrag kroz vrijeme na istok, u mračnu predstaljinističku, staljinističku i poststaljinističku Rusiju, otkrivajući bolne obiteljske tajne i brutalne priče o antisemitizmu.

Iako njezin otac, slikar, uspijeva u Beču, to neće poštedjeti obitelj od raspada, a nakon pada željezne zavjese, Lav se vraća u Rusiju, gdje umire. Miška, njezine majka i baka –Zloduhove prve žrtve – bore se za budućnost.

U metaforici naslova Rascijepljenost, motivu koji se dosljedno provlači kroz roman, vrlo dojmljivo dolazi do izražaja problematika identiteta… Posebno osvaja autoričin smisao za groteskno i tragikomično.
Wiener Zeitung, Ernst Grebovszki

***

Julya Rabinowich rođena je u Petrogradu. S roditeljima 1977. emigrira u Beč. Studira na Bečkom sveučilištu, gdje je diplomirala slikarstvo i filozofiju. Od 2006. radi kao simultana prevoditeljica u sklopu psihoterapeutskih seansi s izbjeglicama. Godine 2009. Dobiva Raurišku književnu nagradu i nagradu MiA za roman Spaltkopf/ Rascijepljenost, a 2010. i 2012. dobitnica je prestižne stipendije grada Beča Elias Canetti. Napisala je nekoliko dramskih tekstova i eseja i još dva romana: Herznovelle (2011) i Die Erdfresserin (2012). Knjiga je nagrađena nagradom za promicanje suvremene austrijske književnosti Albert Goldstein za 2013. godinu.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –