Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.04.2019.

Projekt 'Odvalimo se poezijom' u Booksu dovodi Roberta Perišića
Održava se
07.04.2019. u 18:30h

Drugom stranom Šodan Damir

U književnom klubu Booksa (Zagreb), u nedjelju 7. travnja 2019. s početkom u 18.30 sati, održat će se pjesnički susret "Odvalimo se poezijom: Robert Perišić - iz stvarnosne čitanke".

Nedjeljna "odvaljivanja" u Booksi održavaju se jednom mjesečno, u formatu "običnih susreta" u kojima publika i gosti zajedno sudjeluju u čitanju i razgovoru. Ovoga puta tema razgovaranja (i podsjećanja) s nedjeljnim gostom Robertom Perišićem je "stvarnosna poezija", a publika će imati i priliku čuti Perišića kako čita i svoje pjesme.

No, postoji li "stvarnosna poezija" uopće kao žanrovska odrednica i što danas znači? Ako postoji „stvarnosna poezija“, jesu li je potisnule ili pak nanovo oživjele nove poetike mlađe generacije autorica i autora? Pojam "stvarnosno", prema navodima Zvonimira Mrkonjića, pripisuje se Robertu Perišiću, pjesniku, piscu i kritičaru koji je prvi upotrijebio izraz "stvarnosno" pišući o pjesničkoj knjizi Tatjane Gromače "Nešto nije u redu" (Meandar, Zagreb, 2000). 
 
Publika će također zajedno čitati  iz knjige "Drugom stranom - antologija suvremene hrvatske stvarnosne poezije" (Ljevak, 2010) koju je sastavio pjesnik, urednik i prevoditelj Damir Šodan, a uredila Ana Brnardić. Pjesme za čitanje bit će isprintane na stolu, za publiku, sve što treba je doći i čitati ih!

Susret će moderirati Sanja Baković, pjesnikinja, novinarka i voditeljica projekta "Odvalimo se poezijom". 
 
* posebna napomena organizatora: ako ste možda autorica ili autor čije su pjesme u ovoj antologiji, bit će lijepo iznenađenje da se pojavite i čitate s njima.

Drugom stranom : Antologija suvremene hrvatske "stvarnosne" poezije

  • Naklada Ljevak 12/2010.
  • 644 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789533033136
  • Cijena 179.00 kn
Na pitanje je li hrvatska poezija svojim "stvarnosnim" zaprečavanjem bujice označiteljskih praksi zašla u neku noviju i "zreliju" fazu, ili je tek riječ o privremenom ukrštanju jezika i svijeta, teško je sa ovako kratke vremenske distance kategorički odgovoriti. No ono što je bitno jest činjenica da je stvarnosna poetika kao poetika neoegzistencialističkog predznaka zapravo "arhipoetika" cijeloga naraštaja" 90-ih.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –