Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 28.02.2006.

Promocija izabranih romana Nedjeljka Fabrija
Održava se
01.03.2006.

U srijedu, 1. ožujka 2006. u 12 sati održati će se promocija izabranih romana jednog od najreprezentativnijih hrvatskih književnika XX. Stoljeća - Nedjeljka Fabrija: "Vježbanje života", "Berenikina kosa", "Triemeron" i "Smrt Vronskog", u izdanju Profila. Promocija će se održati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta, Trg maršala Tita 15, Zagreb.

Knjige će predstaviti: dr. Julijana Matanović, Velimir Visković, dr. Krešimir Nemec i akademik Nedjeljko Fabrio.

Nedjeljko Fabrio jedan je od reprezentativnijih hrvatskih književnika XX. stoljeća; svojom autorskom pojavom obilježio je posljednja dva desetljeća naše književnosti. Za svoja književna djela dobio je mnoga domaća i strana priznanja i nagrade te je redoviti član HAZU. Okušao se u mnogim književnim žanrovima: piše drame, pripovijetke, eseje, romane, a s talijanskoga je preveo niz iznimno važnih djela. Posebnosu zanimljive njegove glazbene kritike.

Romani "Vježbanje života", "Berenikina kosa" i "Triemeron" ulančani su u "Jadransku trilogiju", koja se bavi poviješću jadranskih gradova, Rijeke i Splita, u 19. i 20. stoljeću. Kompleksnim izričajem i bogatom stilskom orkestracijom, Fabrio je iscrtao cijelu galeriju likova koji prezentiraju političke ideje i društvenu stratifikaciju na hrvatskoj obali Jadrana. Istodobno je uspješno predočio i dramatiku osobnih sudbina, što njegovim romanima daje potresnu ekspresivnost.

Četiri dosad objavljena Fabrijeva romana čine jedan od stožernih romanesknih opusa hrvatske književnosti uopće, a sada su ponovno objavljena u izdanju Profila kao prvo kolo "Izabranih romana" Nedjeljka Fabrija

– Komentari –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –