Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 20.02.2017.

Promocija romana Irene Lukšić 'Berlin – Pariz'
Održava se
22.02.2017. u 19:30h

Novi roman književnice i urednice Irene Lukšić Berlin – Pariz (Disput, 2016) bit će predstavljen u srijedu 22. veljače u 19,30 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu (Preradovićeva 5).

Uz autoricu Irenu Lukšić knjigu će predstaviti Jasmina Vojvodić, Tin Lemac i Josip Pandurić.

Kratki roman Irene Lukšić Berlin – Pariz svojevrsna je interpretacija, nadogradnja i intertekstualni eksperiment na materijalu manje poznate pripovijetke Slučajnost Vladimira Nabokova. Autorica je otuda "posudila" dva ključna lika, muža i ženu, Ruse, koje je razdvojila Oktobarska revolucija, ali su oni negdje duboko u sebi vjerovali da će se ponovno sresti, što se i ostvari – u vlaku Berlin – Pariz.

Irina "vrti" u glavi svoj posljednji film, stvarni i metaforički, godine kad je emigrirala iz domovine i našla se u Hrvatskoj, a Vladimir, pisac, odlučuje se ubiti i prekinuti mučni život emigranta u Berlinu i zauvijek podvući crtu pod nesretnu ljubav. Ukratko, likovi prototipove imaju u međuratnoj zbilji i čitatelj može prepoznati spisateljicu Irinu Kuninu Aleksander, književnike Vladimira Nabokova i Miroslava Krležu, pjesnikinju Marinu Cvetajevu, glumicu Marlene Dietrich, ruske špijune, varalice i druge atraktivne pojave tadašnje europske intelektualne scene.

– Berlin – Pariz, Irena Lukšić –

Irena Lukšić

Berlin - Pariz

  • Disput 11/2016.
  • 104 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532602692
  • Cijena 80.00 kn

Kratki roman Irene Lukšić "Berlin – Pariz" svojevrsna je interpretacija, nadogradnja i intertekstualni eksperiment na materijalu manje poznate pripovijetke "Slučajnost" Vladimira Nabokova. Likovi prototipove imaju u međuratnoj zbilji i čitatelj može prepoznati spisateljicu Irinu Kuninu Aleksander, književnike Vladimira Nabokova i Miroslava Krležu, pjesnikinju Marinu Cvetajevu, glumicu Marlene Dietrich...

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –