Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 13.09.2018.

Razgovor povodom Međunarodnog dana prevoditelja
Održava se
30.09.2018. u 19h

U svibnju 2017. godine Ujedinjeni narodi proglasili su 30. rujna Međunarodnim danom prevoditelja s ciljem da se u javnosti stvori svijest o značenju prevođenja u prošlosti i u sadašnjost i da se ukaže na to da iza prijevoda, bilo da je riječ o književnom ili publicističkom djelu, od kazalištu, filmu ili televiziji, ili o reklami ili uputama za korištenje, uvijek stoje prevoditeljica ili prevoditelj.
 
Proces prevođenja gradi mostove – nekad su to samo konstrukti koji omogućuju površno razumijevanje jezika, kultura i ljudi, a nekad su to duboke i široke poveznice otvorene raznolikoj publici. Mostovi koje grade književni prevoditelji i prevoditeljice posebno su važni za jezike poput hrvatskoga, jer to je prilika da se glasovi autora koji pišu na malome jeziku čuju u cijelome svijetu.
 
Književni prevoditelji i prevoditeljice nedvojbeno su autori, ali u čemu se očituje to njihovo autorstvo? Što prevoditelji znače originalnim autorima, i kakva bi komunikacija između njih trebala biti? Jesu li, kao autori, prevoditelji dovoljno vidljivi, i u čemu se njihova (ne)vidljivost očituje? Kako se široj javnosti uopće obratiti na zanimljiv i pristupačan način?
 
O iskustvima do sada, idejama za ubuduće te o poziciji prevoditeljica u Njemačkoj i u Hrvatskoj razgovarat će prevoditeljice Alida Bremer i Željka Gorički, a o ulozi originalnog autora u procesu prevođenja i važnosti prijevoda hrvatske književnosti na stranim tržištima i na međunarodnoj književnoj sceni govorit će pisci Damir Karakaš i Edo Popović.

Razgovor moderira Anda Bukvić Pažin.
 
Razgovor će se održati u suradnji s Hrvatskim društvom književnih prevodilaca i Weltlesebühne, u nedjelju, 30. rujna u 19 sati u Književnom klubu Booksa u Zagrebu (Martićeva 14d).

Više o obilježavanju Međunarodnog dana prevoditelja 2018. godine: Translation: promoting cultural heritage in changing times.

 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –