Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Anda Bukvić Pažin ×

Kritika • 26.01.2023.

Wolfgang Herrndorf : Čik – najbolje ljeto od svih

Iako je 'Čik', poput svih dobrih romana za mlade, pogodan i za odrasle, svakako bi se trebao naći u školskoj lektiri. Mnogo je razloga za to. To je odličan suvremeni bildungsroman bez ideologije, političke korektnosti. Uz to, 'Čik' je roman za mlade i roman ceste u jednom, napisan znatiželjnim tinejdžerskim glasom, duhovit i autentičan od prve stranice.
Najava • 08.06.2022.

Lawrence Schimel predstavlja slikovnicu 'Baš imam sreće'

U okviru Festivala knjige i književnosti PAZI, KNJIGA! u Zagrebu će u srijedu 8. lipnja gostovati njemački pisac i prevoditelj Lawrence Schimel, koji će djeci Zagreba predstaviti svoju slikovnicu 'Baš imam sreće!'. Slikovnicu će uz autora predstaviti prevoditeljica Anda Bukvić Pažin, te Ksenija Banović koja će moderirati susret.
Najava • 09.02.2022.

Predstavljanje knjige 'Odrasli ljudi' Marie Aubert

Predstavljanje knjige 'Odrasli ljudi' i online razgovor sa spisateljicom Marie Aubert, održat će se u srijedu 9. veljače u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. S norveškom autoricom, koja će se uključiti putem Zooma, razgovor će voditi prevoditeljica i književna kritičarka Anda Bukvić Pažin. Program možete pratiti preko YouTube kanala Naklade Ljevak.
Najava • 11.11.2021.

Eimear McBride gostuje na tribini 'Razotkrivanje'

Na tribini 'Razotkrivanje' koja će se održati u četvrtak 11. studenog 2021. nakladnička kuća Fraktura predstavit će knjige 'Čudan hotel' i 'Manji smo boemi' autorice Eimear McBride. S autoricom će razgovarati lektorica, književna kritičarka i prevoditeljica romana Anda Bukvić Pažin.
Najava • 05.11.2021.

Promocija slikovnice 'Snovonoša' Igora Rajkija

Promocija slikovnice Igora Rajkija 'Snovonoša' te promocija animiranog filma ilustratorice slikovnice Nikoline Žabčić, održat će se u Mjesecu hrvatske knjige, u petak 5. studenog u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Razgovoru će se pridružiti Anda Bukvić Pažin.
Najava • 03.06.2019.

13. godišnja izložba 'Od izvornika do prijevoda' i okrugli stol 'Književnost za djecu nije dječja igra'

Otvorenje 13. izložbe 'Od izvornika do prijevoda' na kojoj članovi DHKP-a izlažu svoje prijevode održat će se u ponedjeljak 3. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića. U sklopu otvorenja izložbe održat će se i okrugli stol, ove godine na temu 'Književnost za djecu nije dječja igra'.
Kritika • 28.02.2019.

Maurice Sendak : Tamo gdje su divlji stvori

Slikovnica Tamo gdje su divlji stvori obrađuje univerzalne, velike i važne teme. To su ljubav, gnjev, nemoćan bijes djeteta, roditeljska moć i kontrola, sigurnost, uloga mašte. Osim tih univerzalija, otvara se još mnogo tema koje su potencijalno plodna polja istraživanja. Recimo, ova bi slikovnica mogla poslužiti kao primjer različitih konstrukcija djetinjstva u slici i tekstu.