Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Anda Bukvić Pažin ×

Najava • 11.11.2021.

Eimear McBride gostuje na tribini 'Razotkrivanje'

Na tribini 'Razotkrivanje' koja će se održati u četvrtak 11. studenog 2021. nakladnička kuća Fraktura predstavit će knjige 'Čudan hotel' i 'Manji smo boemi' autorice Eimear McBride. S autoricom će razgovarati lektorica, književna kritičarka i prevoditeljica romana Anda Bukvić Pažin.
Najava • 05.11.2021.

Promocija slikovnice 'Snovonoša' Igora Rajkija

Promocija slikovnice Igora Rajkija 'Snovonoša' te promocija animiranog filma ilustratorice slikovnice Nikoline Žabčić, održat će se u Mjesecu hrvatske knjige, u petak 5. studenog u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. Razgovoru će se pridružiti Anda Bukvić Pažin.
Najava • 30.09.2021.

U prevodilačkom ringu: Anda Bukvić Pažin i Lara Hölbling Matković

U 'Prevodilačkom ringu' Društva hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP), koji će se povodom Međunarodnog dana prevodilaca održati u četvrtak, 30. rujna susrest će se Anda Bukvić Pažin i Lara Hölbling Matković. Duelistice će na prijevodu ulomka iz 'Čarobnjaka iz Oza' Lymana Franka Bauma pokazati kako teku prevodilački procesi i kako prevoditi dječje klasike.
Najava • 21.05.2021.

Tribina Translator's Corner - razgovor o prijevodu romana 'Čudan hotel' Eimear McBride

Na tribini Translator's Corner s prevoditeljima će se razgovarati o njihovu iskustvu prevođenja i knjigama na čijim prijevodima rade. O prijevodu romana 'Čudan hotel' irske književnice Eimear McBride, koji uskoro izlazi u izdanju nakladničke kuće Fraktura, razgovarat će prevoditeljica Anda Bukvić Pažin i urednica Iva Karabaić.
Kritika • 07.09.2020.

Haddy Njie i Lisa Aisato: Tebi već se sniva. Laku noć za cijelu godinu

Da je ova slikovnica izvorno napisana na hrvatskom jeziku, o njezinu bih tekstu rekla da nam donosi istinski pjesnički pogled na svijet: onaj koji svaki put zasja novim uvidom, otkriva se u opetovanim čitanjima na uvijek drukčiji način, i još pokazuje kako dobro promišljeni i sročeni tekstovi oplemenjuju naš svijet i svakodnevicu.
Najava • 20.02.2019.

Tribina Novi ženski glasovi: Eimear McBride - Manji smo boemi

U srijedu 20. veljače u Kulturno informativnom centru u Zagrebu održat će se tribina o irskoj spisateljici Eimear McBride i njezinom romanu 'Manji smo boemi'. Prevoditeljica Anda Bukvić Pažin i književna teoretičarka Maša Grdešić pokušat će roman rasvijetliti s raznih strana. Tribinu moderira književna teoretičarka Marija Ott Franolić.
Razgovor • 28.09.2018.

Ellen Elias Bursać : Treba djelovati, a ne vječito jadikovati

Naša udruga ALTA svake godine ima veliki skup, ovogodišnji se održava u Indiani. Na tim skupovima, osim sastanaka članova, imamo i panele na kojima se raspravlja o konkretnim pitanjima, i jedna od tema koju svaki put obrađujemo su recenzije. To je, dakle, tema, na razini našeg prevoditeljskog društva: kako recenzirati prijevod kad ne poznajete izvorni jezik.