Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 29.03.2007.

Sabrana djela : FERIĆ I KARUZA

Profil je u svojoj biblioteci «Sabrana djela» upravo objavio sabrane proze dvojice legedarnih, neobičnih i sjajnih hrvatskih pisaca: Zorana Ferića i Senka Karuze.

Zbirka «Simetrije čuda» Zorana Ferića sabire «Mišolovku Walta Disneya», «Anđela u ofsajdu», «Smrt djevojčice sa žigicama» i «Djecu Patrasa», a Karuzina «Teško mi je reći» uključuje «Busbuskalai», «Ima li života prije smrti» i «Vodič po otoku».

SENKO KARUZA
Riječ izdavača :
Ono što Senko Karuza radi kao pisac, neobično nalikuje onome čime se na otoku Visu bavi tijekom godine: osnivač je Neformalnog multimedijalnog mobilnog centra za istraživanje alternativnih načina preživljavanja na malim i pučinskim otocima. Izgovorite to polako i dobit ćete sve ono što fascinira u Karuzinim pričama: neformalnost (koja nije nemarnost), neuhvatljivost (koja nije bijeg), istraživanje (koje nije projekt), male i pučinske otoke (kao metaforu i kao zbilju) te alternativne načine preživljavanja na (metaforičkima i zbiljskima) njima. Plus, naravno, diskretnu, za Karuzu nezaobilaznu i posve mediteransku dozu mistifikacije. Ono čega u imenu centra nema, a priče su ga pune, još je i vječno isprepleteno, na sreću ili nesreću čvrsto zapetljano Dvoje, poneki zlobni kućni duh, gorko-slani otočki humor, težina koja se čita začuđujuće lako i lakoća koja pada tako teško, no nabrajati bi se moglo i dalje...

Ukratko: Ako u Hrvatskoj danas postoji značajan pisac kojega još treba „otkriti“, onda je to Senko Karuza. Ako postoje priče koje se vole i ne zaboravljaju, onda su to ove.

ZORAN FERIĆ
Riječ izdavača :
Zoran Ferić žrtvovao je svoju prvu knjigu, «Legende», za vlastito zdravlje. Obećao je Bogu da će uništiti tekst ako rezultat njegova prvog testa na AIDS bude negativan. I stvarno ga je uništio. No ne bismo se smjeli previše žalostiti. Nakon toga ispisao je opus koji je posve promijenio sliku suvremene hrvatske proze. Dvije knjige priča, «Mišolovka Walta Disneya» i «Anđeo u ofsajdu», i dva romana, «Smrt Djevojčice sa žigicama» i «Djeca Patrasa», koje smo sabrali u ovoj knjizi, zasigurno spadaju među najbolje prozne knjige objavljene u Hrvatskoj u zadnjih dvadesetak godina.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –