Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 07.05.2009.

Sferično Zagrijavanje u Profil Meagstoreu
Održava se
08.05.2009.

U petak, 8. svibnja 2009., u 19:30 sati u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, održat će se još jedno Zagrijavanje. Roman Simić Bodrožić ugostit će ovogodišnje dobitnike nagrade «SFERA», nacionalne nagrada za najbolja znanstvenofantastična djela.

POZIV:

Dragi te poštovani,

Kao što dobro znate, nacionalna nagrada za najbolja znanstvenofantastična djela zove se «SFERA» i svake godine o njoj se čuje/zna sve više!

No nije stvar samo o nagradi. Iza SFERE već dugo stoji cijela jedna scena, cijeli jedan niz autora, cijeli jedan svijet (točnije: bezbroj svjetova), koji samo čekaju da budu otkriveni!

A budući da je Zagrijavanje tu da zagrijava (jedne za druge, i dlanove za sve), zakazujemo vam sastanak:

U petak, 8.5., u 19:30h.
U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Zagreb

Gdje čitat će, govorit, šarmirat&co:

Tatjana Jambrišak (ovaj put u ulozi vodiča za autostopere kroz galaksiju)

I dobitnici nagrade SFERA:

TAMOYA nagrada SFERA za najbolji roman "SANSHAL"

(pravim imenom ROBERT VRBNJAK), rođen 1963. u Rijeci. Neko vrijeme studirao ekonomiju, poslije diplomirao na riječkom Filozofskom fakultetu. Objavljivao je po časopisima Rival, Plima, Književna rijeka, Sovremenost i BKG. Zastupljen u zbornicima "Dan velikih valova" (2001) te "Plimaši - zbornik mlade proze" (1997).

Autor, od strane književne kritike često okarakteriziran kao tvorac specifičnog, montipajtonovskog kolorita koji se realizira u nadrealističkim, na trenutke čak i nihilističkim slikama pod svojim pravim imenom objavio zbirke "Triplex letačice" (1996) i "Ženi koju je spomenula ona" (1999). SF romanom "Dobitnik" (2008) osvojio Sferinu nagradu.

Filmofil i ljubitelj glazbe, posebice jazza. Živio po Europi i Aziji. Plovio, radio po platformama, u turizmu... Sad u školi predaje tehnički odgoj. Bavi se dizajnom knjige, kipari...

ZORAN nagrada SFERA za najbolju novelu KRUŠVAR

u trenutku pisanja ove biografije radi kao dopisnik za novine koje će prestati izlaziti prije nego što biografija bude objavljena. No, to će mu ostaviti više vremena da se bavi literarnim radionicama za osnovnoškolce i srednjoškolce, a možda konačno napiše i taj magistarski iz marketinga.

Objavio je knjige "Najbolji na svijetu", "Izvršitelji nauma Gospodnjeg" i "Zvijeri plišane". Od te tri, prva mu je prevedena na poljski, a druga se prevodi. Dobio tri "SFere". "Izvršitelji nauma Gospodnjeg" proglašeni knjigom godine 2007., (odmah ispred drugoplasiranog Tolkiena) od strane portala "Fantasy Hrvatska". Isti portal 2008. stavio "Zvijeri plišane" na treće mjesto, iza Martina i Pratchetta. Hrvatski lezbijski portali nisu radili top liste, ali su spremno prihvatili "Zvijeri plišane" kao prvu hrvatsku LGBTIQ afirmativnu knjigu za djecu.

Dopuna: spomenute novine još nisu prestale izlaziti, u međuvremenu dobio još jednu "Sferu", treću nagradu na "Istrakonu", postao član Hrvatskog društva pisaca, preuzeo obnašanje odnosa s javnošću za Gradsku knjižnicu Rijeka u kojoj vodi i literarne radionice za djecu i mlade - iz kojih su zasad izašle jedna dobitnica nagrade "Sferica" i jedna dobitnica nagrade "Protosfera".

DARIO nagrada SFERA za najbolju priču RUKAVINA

rođen je 1972. godine u Zagrebu. Diplomirao na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Piše poeziju i prozu. Objavljivao u časopisima za književnost Quorum, Vijenac, UV, RE, Ubiq, zatim u Večernjem listu, Karlovačkom tjedniku, Kameleonu, VAL-u, magazinu Cosmopolitan, raznim internetskim književnim portalima (Lupiga, Poluostrvo, Booksa, Bundolo, Bestseler, OFF VU), blogu, digitalnoj zbirci online poezije i proze Ink King, zbirkama Ekran Priče, Blog Priče godišnjim zbirkama Sfere, IstraKona, te raznim zbornicima.

Uređivao online časopis Priče s blogerske strane weba, književni portal grupe B.O.R.G., suurednik zbirke kratkih priča "Da sam Šejn", povodom natječaja portala Bestseler.net Autor je zbirke poezije "Tri dana" (2005) i zbirke kratkih priča "Buddha u supermarketu" (2006). Znanstvenu fantastiku piše od pionirskih dana kada je i nagrađen na natječaju SUBNOR-a za priču „Tajna zelene planete“. Uređuje blog Sfermentacija (http://sfermentacija.blog.hr)  

 te

KRUNO jedan i jedini ČUDINA

rođen 1979. godine u Zagrebu. Studirao Filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, radio u isto vrijeme, radi još uvijek u jednoj privatnoj firmi na poboljšanju ljudskih odnosa te kao pričuvni poslovni savjetnik. Objavljivan u Vijencu, Zarezu, Večernjem listu, Ekran priče_04, Najbolje hrvatske priče 2006., knjiga bestselerovog natječaja "Da sam Šejn", te u časopisima KA/OS, Tema, RE: i Poezija. Upravo po prvi put objavljen i u Zbirci hrvatske spekulativne fikcije ''Strune nemira''.

Napisao i zbirku pjesama "Senzacije" (učenja o budućnosti), na kojoj još uvijek radi i koja se uređuje za buduće izdavanje.

Jedan od članova književnog pokreta Eventualizam, sa kojim je u izdanju Celebera objavio zbornik kratkih priča ''Nagni se kroz prozor''. U rujnu 2008. objavio svoj prvi roman ''Bdjenje'', u izdanju nakladničke kuće Aora. Trenutno piše novi roman, te uređuje kratke priče, koje će biti sabrane u njegovoj sljedećoj knjizi.

Moderirat i krhkom plavcom svemirskom upravljat
Će (pokušat)
Roman Simić Bodrožić

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –