Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 17.09.2015.

Slovenska spisateljica Nataša Kramberger otvara festival Europea u dvorištu
Održava se
22.09.2015. u 19h

Nebo u kupinama Kramberger Nataša

Slovenska spisateljica Nataša Kramberger prva je gošća ovogodišnjeg festivala Europea u dvorištu, koji će u utorak 22. rujna u 19 sati otvoriti u zagrebačkom caféu U Dvorištu (Žerjavićeva 7/2).

Tema susreta je Tko govori, tko piše? a povod razgovoru njezin roman "Nebo u kupinama" (Naklada Ljevak, 2015), nagrađen nagradom Europske unije za književnost.

Uz Natašu Kramberger o romanu će govoriti prevoditeljica i književna kritičarka Jagna Pogačnik (koja je prevela roman, a 2008. priredila proznu antologiju Tko govori, tko piše). Razgovor će pokušati odgovoriti na pitanje gdje su granice priče koju pripovijeda autor, a gdje likovi uzimaju stvari u svoje ruke.

Susret će moderirati Ivana Simić Bodrožić.

O autorici:

Nataša Kramberger jedna je od najperspektivnijih slovenskih autorica. Rodila se u Mariboru 1983. godine, a kasnije se preselila u glavni grad, Ljubljanu, pa odande nastavila putovanje, do Utrechta, Milana i Berlina. Godine 2006. osvojila je slovensku nagradu za mlade autore, a njezina knjiga "Nebesa v robidah"" (Nebo u kupinama), roman ispričan u pričama, nominiran je za Kresnikovu nagradu, kao najbolji slovenski roman 2008. Iste godine pobijedila je na međunarodnome natjecanju za kratku priču "A Sea of Words", dok je 2009. dobila nagradu Young Euro Connect, za esej "Dva tedna s smetarji" (Dva tjedna sa smetlarima).

Godine 2010. spisateljica je za roman "Nebo u kupinama" dobila nagradu Europske unije za književnost. Djela su joj prevedena na više europskih jezika. Piše članke, eseje i kolumne za dnevne listove u Sloveniji, Njemačkoj i Italiji, književne tekstove za časopise i radijske postaje, a radi i na scenarijima za dokumentarne filmove. Godine 2009. utemeljila je eko-umjetnički kolektiv Green Central u kojem nastoji promicati ekologiju i umjetnost.
 

O romanu:

Jana, djevojka iz slovenske provincije, u Amsterdamu susreće Bepija, starca iz istočne Italije koji na tržnici prodaje ribu. Svatko od njih, Jana i Bepi, ali i riba, sa sobom nosi pripovijesti i priče koje se međusobno prepleću, stvarajući mješavinu smiješnih, čudnih, neugodnih, bajkovitih i romantičnih priča koje putem seoskih figura, gradskih avantura i mističnih elemenata teku kao rijeka prema ušću. Tako priča nikada ne završava, a kraj romana istodobno je i njegov početak.

Europska kritika proglasila je ovo djelo važnim literarnim događajem.

– Povezani sadržaj –

Najava • 18.09.2013.

EUROPEA u Dvorištu

– Pretraži sve članke –