Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 26.11.2012.

Strip-tease Matka Vladanovića : Ništa kontra Stripa?
Održava se
27.11.2012.

Treća po redu tribina posvećena stripu u Booksi "Strip-tease Matka Vladanovića", pozabavit će se temom 'nepoćudnosti' stripa sredinom prošlog stoljeća.

Tribina će se održati u utorak, 27. studenog 2012. u 19 sati u Booksi i pružit će kratki pregled zbivanja u i oko stripa s posebnim osvrtom na rađanje pop-kulture u Jugoslaviji.

One sekunde kad novi medij prestane biti opskurna zabava za neprilagođene i postane popularniji od svega što je do tad postojalo, iz ničega izrone različiti dušobrižnici pokušavajući ga vratiti "tamo gdje mu je mjesto". Dogodilo se to romanu, dogodilo se filmu i fotografiji, dogodilo se televiziji, događa se računalnim igrama. Dogodilo se i stripu. Prije više od pola stoljeća.
    
Nešto je očito bilo u zraku pedesetih godina dvadesetog stoljeća pa se dogodilo da su se diljem zemaljske kugle zaredali napadi na strip. Diskursi su se razlikovali, ovisno već o državi i glavnim proponentima bitke, no retorika je ostala ista. U Sjedinjenim Američkim Državama pratimo križarski rat dr. Frederica Werthama (manifest kojega se nalazi u knjizi „Seduction of the innocent“) i grčevitu borbu Williama Gainesa za očuvanjem vlastite izdavačke kuće „EC Comics“. Pokušavajući se zaštititi od dominacije američkih stripova, a pod krinkom borbe za dobrobit vlastite djece, Kanada praktički uništava vlastitu strip-industriju. Velika Britanija, Njemačka, Australija, Filipini, Tajvan, Južna Koreja, Japan i dakako – Jugoslavija – vode vlastite bitke.

U razgovoru s Mašom Kolanović voditelj tribine Matko Vladanović pokušat će izaći izvan okvira strip-kvadrata i pojasniti odnos institucionalnog/intelektualnog prema popularnom u kontekstu domaćeg socijalizma i komparativnom zapadnjačkom kontekstu '50-ih.

Maša Kolanović viša je asistentica na katedri za Noviju hrvatsku književnost pri odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Rođena je 19. studenog 1979. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Godine 1998. upisala je studij kroatistike i komparativne književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te diplomirala u listopadu 2003. godine. Od travnja 2004. godine radi kao znanstvena novakinja na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U sklopu Herderove stipendije, akademsku godinu 2005./06. provela je na Sveučilištu u Beču. Ljetni semestar ak. god. 2011/12. provela na stipendiji Junior Faculty Development Program na Sveučilištu Texas u Austinu (SAD). Doktorirala je u travnju 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Autorica je od kritike zamijećenog romana "Sloboština Barbie" kao i monografije monografije "Udarnik! Buntovnik? Potrošač...".

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –