Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 28.09.2021.

Stručni kolokvij o kriminalističkom romanu u Hrvatskoj
Održava se
04.-10.10.2021.

Centar za kulturu Trešnjevka organizira stručni kolokvij o kriminalističkom romanu u Hrvatskoj pod nazivom Ritam zločina u Cekate-u. Moderatorica, voditeljica i urednica ovog stručnog kolokvija je poznata hrvatska književnica Julijana Matanović

Stručni kolokvij će se održati od 4. do 10. listopada 2021. s ciljem upoznavanja zaintersirane publike s tradicijom kriminalističkog romana u našoj nacionalnoj književnosti, promatranja odnosa književnog predloška i novog medija tj. filma, razvijanja čitateljske mašte u interaktivnoj igri rješavanja kriminalističkog slučaja, pozicioniranja kriminalističko romana u dijakroniju hrvatske književnosti (Marija Jurić Zagorka) i skretanja pozornosti na važnu obljetnicu pojavljivanja omiljenog istražitelja Ive Remetina.

O Ritmu zločina u Cekate-u: 

Dobri duh Zagreba Pavličić Pavao

Naslov ovog stručnog kolokvija upućuje na kultni film Zorana Tadića iz 1981. Scenarij za film nastao je prema priči Pavla Pavličica, Dobri duh Zagreba iz 1976. godine, također jednog od najcjenjenijih autora kriminalističkih romana u Hrvatskoj. 

Posljednjih desetak godina kriminalistički roman prešao je iz prostora lakše književnosti, u prostor u kojem se njime sve više bave književni teoretičari i kritičari tu granicu možemo još više pomaknuti, točnije na sam kraj sedamdesetih i početak osamdesetih godina prošloga stoljeća (studije Stanka Lasića i Pavla Pavličića). Kriminalistički romani su danas među najposuđivanijim proznim žanrovima u našim narodnim knjižnicama. I hrvatska književnost ima dugu tradiciju tog žanra. Prevedeni strani autori nisu utjecali, i nisu mogli, na naše, ali su bacili novo, drukčije i pravednije svjetlo na njih (od Marije Jurić Zagorke do Hrvoja Kovačevića).  

Sudionici i terminski plan kolokvija:

4.10.2021. u 18 sati, dvorana Cekate-a
Književna tribina s Pavlom Pavličićem, Goranom Tribusonom i Hrvojem Kovačevićem 

5.10.2021. u 11 sati, dvorana Cekate-a
Razgovor o krimi romanima u Hrvatskoj
Gosti: dr.sc. Domagoj Brozović, Dubravka Šćukanec (urednica Facebook profila Pročitala Dubravka Š), Julijana Matanović

6.10.2021. u 10 sati
Književni susret s Hrvojem Kovačevićem u OŠ Josipa Račića 

7.10.2021. u 11 sati
Književni susret Pavao Pavličića s učenicima V gimnazije, rješavanja krimi slučaja

8.10.2021. u 18 sati, dvorana Cekate-a
Predavanje o kriminalističkom romanu dr.sc Mario Kolar 

9.10.2021. u 18 sati, dvorana Cekate-a
Projekcija filma Ritam zločina, redatelja Zorana Tadića (prema djelu P. Pavličića),  

10.10.2021. u 11 sati, dvorana Cekate-a
Projekcija filma Zločin u školi, redatelja Branka Ivande (prema djelu P. Pavličića), uvod prije projekcije filma razgovor s Pavlom Pavličićem i Brankom Ivandom

Program koji se održava u dvorani Centar za kulturu Trešnjevka je besplatan za sve posjetitelje i ljubitelje kriminalističkih romana.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –