Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 27.02.2018.

Svečarsko druženje uz 145. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke
Održava se
01.03.2018. u 11h

Uoči 145. obljetnice od rođenja Marije Jurić Zagorke, u četvrtak, 1. ožujka u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (Dolac 8), održat će se prigodno svečarsko druženje:

11-16 sati: Otvorena vrata Stalnog postava Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke

Uz stručno vodstvo kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke posjetitelji će saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu.

Izložba "Sportašice: moderne žene Zagorkinog doba"
Izložba donosi izbor članaka o sportu iz časopisa „Ženski list“ i „Hrvatica.“

„Žensko tijelo oslobodjeno je sportom dugotrajnog tamnovanja, lošeg starog odgoja, koji je smatrao nepristojnim svaki poskok i svaku jaču žensku gestu i kretnju. Tijelo žene živjelo je u oklopu odgojnog i odjevnog steznika. Sport je sve to razorio, jer na reformaciju mode odijevanja uplivao je sport, a nipošto moda na sport. Ovaj se razvio u nekoliko godina velikom snagom i povukao ženu iz svoje tamnice na sunce.“
Ženski list, travanj 1926., br.1

Izložba plakata Centra za ženske studije
Plakati Centra za ženske studije od 1995.-2018. godine

12-14 sati: Igranje društvene igre Strašne žene

Edukativna društvena igra Strašne žene igrače i igračice upoznaje sa ženama koje su svojim postignućima dale izniman doprinos društvu u područjima kulture, politike, znanosti, ljudskih prava i umjetnosti kako bi ženama, djevojkama i djevojčicama učinila vidljivima postignuća žena koja mogu biti inspiracija u njihovom poslovnom životu, kao i pri odabiru zanimanja i školovanja. Društvenu igru osmislila je udruga Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’ (Nataša Rašović - autorica je karte koja predstavlja Mariju Jurić Zagorku).

14 sati: Prikazivanje dokumentarno-igranog filma "Zagorka" autorice Biljane Čakić Veselič
 

Organizira: Centar za ženske studije

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –