Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 25.04.2016.

Talijanski pisac Alessandro Iovinelli gostuje u Zagrebu
Održava se
28.04.2016. u 19h

Calluna Vulgaris Iovinelli Alessandro

U Zagrebu gostuje talijanski pisac Alessandro Iovinelli, autor romana "Calluna vulgaris" objavljenog u nakladi Mala zvona. Domaćoj publici predstavit će se u četvrtak 28. travnja u 19 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića (Preradovićeva 5).

Na predstavljanju njegovog romana "Calluna vulgaris" govorit će, uz autora, prevoditeljica Tanja Čale, književni kritičari Sibila Petlevski i Tonko Maroević te filmski kritičar Bruno Kragić.

Ulomke iz romana čitat će Antonia Luketin Alfirević i Maura Filippi.

Alessandro Iovinelli rođen je 1957. godine u Rimu, gdje je studirao i diplomirao književnost; doktorirao je u Parizu. Od 1995. do 1997. bio je lektor na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Od 1997. do 2001. živio je u Parizu, gdje je predavao na Sveučilištu Pariz VIII Vincennes-Saint-Denis. Radio je za UNESCO, za koji je tijekom 2002. i 2003. priredio online antologiju suvremene svjetske poezije, "Pjesnički Babilon". Godine 2003. vraća se u Zagreb, gdje ostaje pet godina kao kulturni ataše u Talijanskom institutu za kuluru.

Utemeljio je i uređivao časopis za književnost i kulturu Vana. Također je kao prevodilac surađivao s različitim književnim časopisima u Italiji i inozemstvu.

Objavio je djela s područja komparativne književnosti (L’autore e il personaggio. L’opera metabiografica nella narrativa italiana degli ultimi trent’anni, Rubbettino, 2005; Il salto oltraggioso del grillo. Saggi di narrativa e cinema, Albatros, 2010.), zbirke poezije (Le amorosi visioni, Firenze Libri, 1988.; Notizie di un viaggiatore disperso, Mobydick, 1996.; Il porto delle navi che volano, Caramanica, 2011., nagrada Gozzano) te prozna djela (Demenza precoce, De Luca, 1986., Calluna vulgaris, Mobydick, 2008., i L’uomo che amava Kirsten Dunst, Aracne, 2011., nagrada Cesare Pavese).

O romanu:

Fabula romana "Calluna Vulgaris" slijedi dvije linije događanja u životu novinara i filmskog kritičara Giuliana Spattole – profesionalnu i privatno-ljubavnu (glavni bi junak rekao: po uzoru na klasični holivudski filmski stil). Obje se zasnivaju na gotovo tipičnim pokretačkim motivima – intrigi, borbi za napredovanje pa i slavu s jedne strane, te ljubavnom trokutu i femme fatale s druge.

"Calluna Vulgaris" izrazito je inventivan roman; povezujući klasične pripovjedne postupke i strukture odnosa među likovima s iznimnom filmskom, književnom i kulturnom erudicijom, autor nam donosi napetu priču koja propituje temelje ljudske egzistencije, ali i određene premise suvremene kulture. Tim ozbiljnim sadržajima Iovinelli pristupa prozračnim stilom, kombinirajući tečnu prozu, laku ironiju i pedanteriju iskrenog filmofila.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –