Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 26.03.2018.

U iščekivanju dobitnika/ca nagrada 'Prozak' i 'Na vrh jezika'

Nagrade 'Prozak' i 'Na vrh jezika'

Žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar odabrao je finaliste za nagradu 'Prozak' tj. za najbolji prozni rukopis autorice/autora do 35 godina, kao i za nagradu za poeziju 'Na vrh jezika', a tko su ovogodišnji dobitnici/e objavit će se 28. i 29. 3. na Facebook stranici Prvi prozak na vrh jezika.


Evo kako su rukopise finalista/ica komentirali Olja Savičević Ivančević (Prozak) i Marko Pogačar (Na vrh jezika).

Na vrh jezika 2017.

Monika Herceg (Sisak, 1990): Novi rukopis prošlogodišnje dobitnice Gorana za mlade pjesnike Monike Herceg metaforički razigranim, živim pjesničkim jezikom otvara teme u rasponu od majčinstva i svakodnevnog suživota do posveta poznatim znanstvenicama.

Jasmina Mujkić (Virovitica, 1982.): "Topla tama" Jasmine Mujkić, izmjenjujući pjesmu u prozi i slobodni stih, propituje motive ženstva, (ne)pripadnosti, protagonista suočenog sa svijetom koji se doima uvijek novim i nepoznatim, suštinski stranim.

Hrvoje Tutek (Karlovac, 1984.): "Smrt i druga istraživanja" Hrvoja Tuteka, čiji je pjesnički prvijenac prije desetak godina nagrađen „Slavićem“, sastoji se uglavnom od masivnih, ulančanih pjesama duga retka, u kojima se manje ili više eksplicitna kritika političkog trenutka smjenjuje s konfesionalnim vedutama.

Prozak 2017.

Luiza Bouharaoua (Split, 1985.): kreira svijet u kojem realnost, često opasna i okrutna,  ima atmosferu i toplinu sna. Uznemiravajuće slike i  zastrašujući događaji ispripovijedani su umirujućim glasom pripovjedačice, što rezultira neuobičajeno finim, a autentičnim kratkim prozama. Priča se često plete oko usputnog detalja, sitnice koja postaje ključanica ili ključ na vratima još neistraženog intimnog i privatnog Mediterana iz ormara.

Antonio Karlović (Zagreb, 1994.): Antonio Karlović, podjednako okretan u poeziji i prozi, ispisuje uglavnom minijature, bilježeći svakodnevicu okom kroničara i rukopisom pjesnika. Tema njegovih  mikrofikcija, kao i nešto dužih sastavaka, najčešće je tabu-tema, ono o čemu se u lijepoj književnosti ne govori.

Maja Ručević (Zagreb, 1983.): Novi rukopis već prepoznate autorice Maje Ručević, polufinalistkinje T-portalove nagrade za najbolji roman i nagrade Fric za najbolju prozu, donosi zaokružene kratke fabule ili fragmete razbijenog „tamnog ogledala“, budućnost koja se već događa ili upravo proriče iz ekrana, slutnju smještenu između ugode i straha.

Natječaji su trajno otvoreni, pod istim uvjetima, pa organizatori mole autore da i dalju šalje svoje rukopise.


Nagrade Prozak i Na vrh jezika organizira Udruga za kreakciju Kultipraktik uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –