Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: MV Info • 17.07.2008.

U pripremi sabrana djela Ranka Marinkovića

Školska knjiga priprema sabrana djela hrvatskoga književnika Ranka Marinkovića koja će objaviti u osam svezaka do početka studenoga, kad se održava Interliber.

Na objavljivanje sabranih djela Ranka Marinkovića odlučili su se, među ostalim, zato što se u knjižarama i antikvarijatima već duže ne mogu nabaviti djela jednoga od najpoznatijih hrvatskih književnika, koji pripada samom vrhu hrvatske književnosti druge polovice prošloga stoljeća.

U sklopu sabranih djela bit će objavljeni romani »Kiklop«, »Zajednička kupka« i »Never more«, zatim knjiga »Gloria i druge drame«, »Ruke i druge novele«, »Pod balkonom«, knjiga kritika i eseja posvećena dramskoj književnosti, kazalištu i filmu »Geste i grimase« i knjiga eseja »Nevesele oči klauna«.

U sklopu knjige kritika »Geste i grimase« objavit će se četiri neobjavljena Marinkovićeva teksta »Teatarske marginalije uz Puškina« (1937.), »Žene Bože Lovrića« (1938.), »Naš Moliere - Držić - Fotez i Dundo Maroje« (1938.) i »Baron Tamburlanović« (1940.).

Pogovore pojedinim svescima napisat će poznati povjesničari književnosti i teatrolozi Krešimir Nemec, Boris Senker, Dubravko Jelčić, Pavao Pavličić i Nikola Batušić.

Sabrana djela Ranka Marinkovića objavljena su prije dvadeset godina u sedam svezaka u izdanju zagrebačkog Globusa i sarajevske Svjetlosti.

Opus Ranka Marinkovića (1913.-2001.) kritika smatra reprezentativnim uzorkom hrvatskoga modernizma koji je poticajno djelovao i na naraštaj postmodernista.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –