Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 16.06.2006.

Uspomene s ruba potkove
Održava se
19.06.2006.

U ponedjeljak 19. lipnja 2006. u 12 sati održati će se promocija nove knjige iz Profilove biblioteke 'Biografije i dnevnici' -"Na rubu potkove : Uspomene" , akademika Nikole Batušića. U ovoj je knjizi Nikola Batušić evocirao niz uspomena na ljude i događaje koji su mu se od ratnih dana četrdesetih godina prošloga stoljeća, pa sve do njegovih zrelih godina neizbrisivo usjekli u pamćenje.

Promocija će se održati u Profil Megastoreu, Bogovićeva 7, Zagreb. Knjigu će predstaviti: Nikola Batušić, Velimir Visković, Sibila Petlevski, Pavao Pavličić i Ivica Prtenjača.

Odrastao u zagrebačkoj građanskoj sredini, djetinjstvom vezan i uz Hrvatsko zagorje, Batušić se slijedom obiteljskih prilika formirao uz kazalište, a vlastitim je opredjeljenjem za jedan iščeznuli svijet, u ovoj knjizi evocirao niz uspomena na ljude i događaje koji su mu se od ratnih dana četrdesetih godina prošloga stoljeća, pa sve do njegovih zrelih godina neizbrisivo usjekli u pamćenje.

Svjedok za našu kulturnu povijest možda marginalnih, ali iz autorove vizure apartnih zbivanja, Batušić se sjeća susreta s Brankom Gavellom, Miroslavom Krležom, Igorom Stravinskim, Ljubom Babićem, Josipom Horvathom, Krstom Hegedušićem i Lovrom Matačićem, razgovora sa svojim profesorima Ivom Hergešićem i Zdenkom Škrebom te klasicima naše književnosti Rankom Marinkovićem i Dragutinom Tadijanovićem.

Nikola Batušić rođen u Zagrebu 1938. Studirao je francuski, njemački i komparativnu književnost u Zagrebu, Münsteru i Parizu. Doktorat znanosti s područja književnosti stekao 1965. u Zagrebu. Predavao je na hrvatskim Sveučilištima te u Beču, Parizu, Varšavi, Pragu, Udinama i Münchenu. Od 1963. do 2004. predavao na Akademiji dramske umjetnost na kojoj je u više navrata bio dekan i prodekan. 2004. umirovljen kao redoviti profesor u trajnome zvanju. Stalni je suradnik Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža. Od 1994. redoviti član HAZU.

Dobitnik je brojnih nagrada s područja teatrologije (Vladimir Nazor 1979., Marko Fotez 1984., Petar Brečić 2001., J. J. Strossmayer 2002., Judita 2002. ) te član mnogih znanstvenih i stručnih društva (Društvo hrvatskih književnika, Matica hrvatska, P.E.N).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –