Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 13.12.2005.

Večeras Ljudožderi
Održava se
13.12.2005.

Večeras u 19 sati u Profilovom Megastoreu, Bogovićeva 7, Zagreb, biti će promovirana knjiga Tomislava Zajeca, "Ljudožderi". Riječ je o trećem romanu ovog mladog, perspektivnog i nagrađivanog autora, a roman će predstaviti Jagna Pogačnik, Tomislav Zajec, Ivica Prtenjača, te glumica Jelena Veljača.

Roman "Ljudožderi" Tomislava Zajeca progovara o mladim, na prvi pogled uspješnim, a opet vrlo rezigniranim i umornim Zagrepčanima. U njemu autor donosi ulančanu priču o nekoliko zagrebačkih obitelji koje naizgled nisu posebno povezane, ali čiji životi presudno utječu jedni na druge.

Radnja romana se prenosi s lika na lik gotovo štafetnim principom, jedan lik preuzima radnju od drugoga u trenutku u kojem se njihovi životni putovi nakratko isprepletu. Na taj način upoznajemo čitav niz likova - ozbiljno bolesnog mladića Kaju, koji se pokušava pronaći u trokutu između svoje dosta starije djevojke i najboljeg prijatelja: zatim Kajinog brata Marka i njegovu trudnu suprugu Tonku, koja u svojoj trudnoći pronalazi izvrstan izgovor za bijeg iz nesretnog braka; pratimo uzornog maturanta Benjarnina, čija je glavna zabava maltretiranje klinaca iz nižih razreda gimnazije: njegovu majku, koja uporno poriče sve one stvari koje naslućuje o svome sinu; otkrivamo kako Krešo na civilnom odsluženju vojnog roka u privatnom staračkom domu slučajno pronalazi dobar izvor dodatne zarade; upoznajemo bolničara Ivana, koji ne treba baš ništa više od sretnog života sa svojom suprugom i malim sinom... i još veliki broj likova čiji se životi konačno sastaju jednog kasnog proljetnog poslijepodneva na nekom od zagrebačkih krovova, gdje će s pogledom na grad čitava priča dobiti svoj konačni epilog.

Tomislav Zajec rođen je 1972. godine u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti te apsolvirao filozofiju i kroatologiju na Hrvatskim studijima. Godine 1996. objavljuje prvu zbirku poezije; "Natanijelov dnevnik" u zborniku "U trenutku kao u divljini" s koautorima Vlatkom Grgurićem i Romanom Simićem. Iste godine objavljuje još jednu zbirku poezije, "Sjever – zlatni šut", a 2000. godine i svoju treću zbirku poezije "Rupa njegova imena" (2000).
Istovremeno, počinje se baviti proznim radom, koji rezultira objavljivanjem prvog romana, "Soba za razbijanje", koji izlazi 1998. godine. Drugi roman "Ulaz u Crnu kutiju" objavljuje 2001. godine. Autor je šest dramskih tekstova, od kojih su mu na pozornicama u Hrvatskoj i inozemstvu, izvedena četiri. Dobitnik je četiri nagrade za poeziju, te tri za dramsko stvaralaštvo.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –