Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 15.05.2015.

Švedska književna senzacija Jens Lapidus u Zagrebu
Održava se
18.05.2015. u 18h

©Anna-Lena Ahlström

U ponedjeljak, 18. svibnja u 18.30 sati u sklopu Zagreb Book Festivala na Ljetnoj terasi Muzeja za umjetnost i obrt predstavit će se Jens Lapidus, jedan od najistaknutijih predstavnika suvremene švedske književne scene, autor hvaljene "Stockholmske trilogije".

Autoru će se pridružiti Stjepan Ravić, Frano Mašković, Mišo Grundler i Ivana Simić Bodrožić.

Nemoj zajebat Lapidus Jens
Laka lova Lapidus Jens

Jens Lapidus (1974.) švedski je odvjetnik kaznenog prava i pisac. Kao autor, najpoznatiji je po Stockholmskoj trilogiji koja uključuje romane Laka lova, Nemoj zajebat i Život na visokoj nozi. Uz to, objavio je i grafički roman Gang War 145 i novelu Mama Tried. Lapidusov stil često se uspoređuje s Jamesom Ellroyem i Dennisom Lehaneom.

Danas je Lapidus najprodavaniji autor krimića u Švedskoj, drugačiji od ostalih, a o njegovim romanima bruji cijela zemlja. Kao stručnjak za kazneno pravo radi u jednom od najuglednijih švedskih odvjetničkih ureda. I sam je branio neke od najozloglašenijih švedskih kriminalaca, a u trilogiji otvoreno i hrabro prikazuje kriminalni milje Stockholma u maniri kultnog pisca krimića Jamesa Ellroya – iz perspektive loših momaka, šefova mafije i kriminalaca, ali i naizgled uspješnih pojedinaca i moćnika. Svi su oni dio jednog izopačenog paralelnog državnog sustava u kojem djeluju zločinačke skupine infiltrirane u legalan poslovni svijet.
 

Nakon gostovanja Jensa Lapidusa, s početkom u 20 sati na Ljetnoj pozornici održat će se program Balkan Noir : Dok na uglu stojim sasvim sam, u kojem će sudjelovati Merita Arslani, Želimir Periš, Teofil Pančić i Ivan Sršen.

Za kraj večeri uživajte u programu DJ Book lounge mafia – chill out uz swedish sound.

Jens Lapidus

Život na visokoj nozi : Stockholmska trilogija III

  • Prijevod: Danilo Brozović
  • V.B.Z. 05/2015.
  • 428 str., meki uvez
  • ISBN 9789533047126
  • Cijena 99.00 kn

Jorge je većinu života zarađivao kao kriminalac i preprodavač droge. Po izlasku iz zatvora, sa svojim starim prijateljem Mahmudom vodi kafić, no nedostaje mu uzbuđenja. Stoga smišlja plan kako se brzo i lako domoći velike love koja bi njemu i prijateljima omogućila luksuzan život u inozemstvu. U međuvremenu, inspektoru Martinu Hägerströmu povjeren je zahtjevan zadatak u sklopu tajne policijske operacije...

– Jens Lapidus intervju –

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –