Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 19.05.2016.

Zagreb Book Festival : Valent, Nuhanović, Park
Održava se
20.05.2016. u 12h

U petak, 20. svibnja na Zagreb Book Festivalu vas očekuje program za najmlađe uz predstavljanje autora Svebora Vidmara, dok će se u poslijepodnevnim satima održati tribina o irskoj borbi za neovisnost te predstavljanje novih knjiga Milka Valenta i Gordana Nuhanovića.

U večernjem programu gostuje renomirani irski autor David Park, koji će predstaviti svoj roman "Žene triju pjesnika", u izdanju Disputa.

"Žene triju pjesnika" (The Poets' Wives, 2014) napisan je u maniri žanra biografske fikcije. Trodijelna radnja romana usredotočuje se na živote supruga Williama Blakea, Osipa Mandeljštama i jednog izmišljenog irskog pjesnika s kraja XX. stoljeća. Tri odsječka romana smještena u različiti prostor, vrijeme i okolnosti iz raznih perspektiva opisuju proturječja i napetosti između umjetnosti i života te emocionalne i fizičke žrtve što se prinose za dobrobit tuđe kreativnosti.

Žene triju pjesnika Park David

David Park, rođen u Belfastu 1953. godine, jedan od najcjenjenijih suvremenih irskih književnika. Završio je Queen's University u Belfastu i donedavno je, usporedo sa sve uspješnijom književnom karijerom, radio kao srednjoškolski učitelj te se na tom području istaknuo značajnim doprinosima razvoju kreativnosti nastavnog programa. Njegova prva djela bila su obilježena političkom situacijom u Sjevernoj Irskoj, koja mu je služila kao prizma za bavljenje obuhvatnijom problematikom političkog nasilja. Tek je s romanom "Svjetlo Amsterdama" objavljenim 2012. iskoračio iz te tematske determiniranosti, da bi u romanu "Žene triju pjesnika" maksimalno protegnuo i vremenske i prostorne granice, usredotočivši se na suptilan međuodnos života i stvaralaštva.

Ponajprije je cijenjen kao majstor stila; kritičari ističu njegovo umijeće stvaranja atmosfere i uvjerljivo portretiranje likova, stavljajući ga uz bok najvećim irskim piscima današnjice, kao što su, primjerice, John Banville, Colum McCann ili Roddy Doyle. Dobitnik je brojnih nagrada, a djela su mu prevedena na više jezika.

PROGRAM
Petak, 20. 5. 2016.

12:00
Miksano za male
Svebor Vidmar, Planet Zoe
LJETNA POZORNICA

16:00
TRIBINA  
IRSKA BORBA ZA NEOVISNOST: Stota obljetnica Uskrsnog ustanka: 1916. - 2016.
sudjeluju: Mirko Bilandžić, Hrvoje Klasić, Kristijan Vujičić
KULTURNI KLUB

Sociolog Mirko Bilandžić i povjesničar Hrvoje Klasić razgovarat će na trećoj tematskoj tribini Festivala o stoljetnoj irskoj težnji za neovisnošću. Povod razgovoru je stota obljetnica Uskrsnoga ustanka koji se dogodio 1916. godine. Naglasak rasprave će, dakle, biti na 20. stoljeću (organizacija Sinn Féin, Irski rat za nezavisnost, IRA, sjevernoirski sukob itd.), a govornici će se dotaknuti i teme zanimljive domaćim posjetiteljima ZBF-a: Hrvatsko-irske sličnosti na putu ostvarenja slobode i državne samostalnosti.

17:00
Svježe i domaće
Milko Valent – Radikalna Mjesečina
sudjeluju: Milko Valent, Neven Vulić
LJETNA POZORNICA

Radikalna mjesečina autorski je izbor kraćih proza Milka Valenta koje su nastajale u posljednjih tridesetak godina. Ujedinjuje ih jedinstven autorski glas koji progovara o egzistencijalnim užasima našeg svijeta, dok su provodni motivi ove zbirke ljudski odnosi i seksualnost.

18:00
Svježe i domaće
Gordan Nuhanović – Piknik u stepi
sudjeluju: Gordan Nuhanović, Juraj Bubalo, Vlatka Kolarović
LJETNA POZORNICA

Gordan Nuhanović putuje u zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza koje nisu na poželjnim turističkim rutama i ondje ga, prije svega, zanimaju – ljudi. U ovom neuobičajenom putopisu nećete pronaći opise znamenitih građevina ni povijesne preglede mjesta koje posjećuje. Autora zanima što se krije u pokrajnjoj uličici, uživa u razgovorima s urarima, vlasnicima restorana, policajcima i njihovim majkama, znamenitim piscima, državnim službenicima koji ga bezuspješno pokušavaju uvjeriti u uspješnost njihova političkog režima...

19:00
Zemlja podrijetla: Irska
David Park – Žene triju pjesnika
sudjeluju: David Park, Vlatka Kolarović, Lovro Škopljanac
LJETNA POZORNICA

21:00
Movie time
Brooklyn
KINO TUŠKANAC (ulaz slobodan)

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –