Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 09.12.2019.

Zagrijavanje prosinačko: Novo pjesništvo u Hrvatskoj. Generacija 2010+
Održava se
10.12.2019. u 18h

Zagrijavanje prosinačko bit će posvećeno poeziji, i to njezinom najmlađem i najuzbudljivijem dijelu, kakvim ga u svojemu izboru „Rub stranice. Novo pjesništvo u Hrvatskoj. Generacija 2010+“, objavljenom u dvobroju časopisa Relations vidi pjesnik i antologičar Marko Pogačar.

O živosti i žilavosti domaće pjesničke scene, o onome što novo donose s izbornikom razgovara (i poeziju čita) troje u ovaj izbor uvrštenih autora: Alen Brlek, Goran Čolakhodžić i Martina Vidaić.

O živosti i žilavosti domaće pjesničke scene, o novim tendencijama u domaćem pjesničkom polju s izbornikom će razgovarati (i poeziju čitati) troje u ovaj izbor uvrštenih autora: Alen Brlek, Goran Čolakhodžić i Martina Vidaić.

Zagrijavanje se održava u utorak, 10. prosinca u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Moderira: Roman Simić

O autorima:

Metakmorfoze Brlek Alen
Anatomija štakora Vidaić Martina

ALEN BRLEK

rođen je 1988. u Zagrebu. Autor je zbirki poezije "Metakmorfoze" (Algoritam, Zagreb 2014.), "Pratišina" (Kontrast, Beograd 2017.) i "Sange" (HDP, 2019). Pjesme su mu prevođene na engleski, slovenski, turski, albanski i ukrajinski jezik. Jedan je od hrvatskih predstavnika uključenih u platformu za promicanje mladoga pjesništva Versopolis.


GORAN ČOLAKHODŽIĆ 

(Zagreb, 1990.), piše prvenstveno poeziju, prevodi, bavi se kulturnim radom. Diplomirao anglistiku i rumunjski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio dvije knjige poezije: "Na kraju taj vrt" (SKUD Ivan Goran Kovačić, 2015.), nagrađenu Goranom za mlade pjesnike 2015. i Mostovima Struge 2017; "Pred gradom su kosci" (HDP, 2018.). Poeziju objavio i u više tiskanih i online časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu. Pjesme su mu uključene u više zbornika i panorama i prevođene su na nekoliko jezika. Jedan je od urednika internetske biblioteke Besplatne elektroničke knjige od 2017. Sudionik je europske platforme za poeziju Versopolis.


MARTINA VIDAIĆ

(Zadar, 1986.) do sada je objavila tri zbirke pjesama: "Era gmazova" (SKUD IGK, Zagreb, 2011.; nagrada Goran za mlade pjesnike), "Tamni čovjek Birger" (V.B.Z., Zagreb, 2016.; finale nagrade Janko Polić Kamov) i "Mehanika peluda" (HDP, Zagreb, 2018.; nagrada Ivan Goran Kovačić). Pjesme su joj također objavljene u antologiji mlađeg pjesništva Hrvatska mlada lirika 2014. (HDP, 2014.), u hrvatsko-rumunjskoj antologiji mlađeg pjesništva "Ritualul omului fericit – 18 poeti croati tineri" (Tracus Arte, 2017.), u njemačkoj antologiji mlađe europske poezije "Grand Tour" (Reisen durch die junge Lyrik Europas) (Carl Hanser Verlag, 2019.), kao e-knjiga "L'insopportabile delicatezza della polvere" (Kipple officina libraria, 2019.) te u relevantnim književnim časopisima. U svibnju 2019. izdala je prvi roman pod naslovom "Anatomija štakora" (Naklada Ljevak, Zagreb).

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –