Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Alen Brlek

Metakmorfoze

  • Nakladnik: Algoritam
  • 02/2015.
  • 64 str., meki uvez
  • ISBN 9789533168517
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

"Zbirka poezije Metakmorfoze Alena Brleka nagrađena je nagradom Na vrh jezika kao najbolji rukopis autora do 35 godina starosti. Zbirka, prije svega, opčinjava svojim slobodarskim pristupom poeziji, a to slobodarstvo istaknuto je i u sloganu zbirke: Zidarima slobode. Nije lako nakon svih i svega izgraditi vlastiti pristup poeziji, ali Alen Brlek kao da je krenuo u pravom smjeru, a njegov poetski razvitak bit će, sasvim sigurno, vrlo uzbudljivo promatrati i konzumirati.

Ponekad zazvuči iz njegovih stihova futuristički eksperiment i severovština (Eruptiralo danje u kopitu srne u kokpitu/srce eruptiralo u boga. Razlilo sjever), a nekada se može prepoznati i “crnopokrajinski, noćni” utjecaj Marka Pogačara (Bog je ožiljak. / Koža je uvijek jednaka. / Religija bez konca – igla razdvajanja). Teško je pobrojati kako se sve Brlek igra jezikom, i pri tom uživa. Jedan od radikalnijih postupaka je sigurno pjesma Art,ikualcija za,reza. U tom carstvu slobode osjeća se i skrupuloznost, poštivanje prema stihu i riječi, kondenziranost misli i pjesme: pjesme su uglavnom kratke, nekada koncentrirane do poetskih slogana. Kao kakav mladi Godard, unatoč svemu eksperimentalnom i heterogenom, Brlek ostaje cjelovit.

Pred njim je dobra budućnost; samouvjerenost, a možda i samoobmanjivost, mu tu neće odmoći: Ne vjerujem u povijest svoje boli; / sve što je iza leđa ne postoji."

Besplatno poglavlje!

Alen Brlek (1988., Zagreb) autor je zbirki poezije "Metakmorfoze" (2015., Algoritam, nagrada Na vrh jezika), "Pratišina" (2017., Kontrast, Beograd) i "Sang" (2019., HDP, nagrada Mali Kvirin, finale nagrade Tin Ujević i Ivan Goran Kovačić). Zbirke predstavljaju trilogiju uma, duha i tijela. Pjesme su mu prevedene na više jezika i zastupljene u nekoliko antologija hrvatskog pjesništva. Dio je Versopolisa i glazbeno-poetskog projekta "Zaron" uz Darka Šeparovića, Emila Andreisa i Luciju Butković.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –