Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antoni Cetnarowicz

Narodni preporod u Istri (1860 – 1907)

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Magdalena Najbar-Agičić
  • 09/2014.
  • 262 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789537963149
  • Cijena: 189.00 kn
  • Cijene knjiga samo su informativnog karaktera. Knjige potražite u knjižarama ili u knjižnicama.

U sedam poglavlja knjige "Narodni preporod u Istri (1860 – 1907)" autor kronološki prati razvoj narodnog preporoda u Istri, od kraja neoapsolutizma i početka ustavnog razdoblja u Habsburškoj monarhiji do početka dvadesetog stoljeća.

Radi se o značajnom historiografskom djelu koje o složenoj problematici nacionalnih odnosa u habsburškoj Istri u 19. stoljeću progovara jasno i pregledno, znanstveno utemeljeno i bez ideoloških i/ili nacionalnih predrasuda i stereotipa. Autor je duboko zaronio u tematiku te pronašao niz novih izvora, dosad nekorištenih u historiografiji.

Monografija A. Cetnarowicza na sintetski način, oslonjena na nove podatke iz arhivskih vrela iz domaćih i stranih arhiva, kao i na drugu relevantnu građu, daje zaokružen, minuciozan i uvjerljiv prikaz složene problematike preporodnog pokreta u Istri te je njezin znanstveni doprinos hrvatskoj historiografiji, kao i, uopće, historiografiji nacionalno-preporoditeljskih pokreta kod slavenskih naroda u nekadašnjoj Habsburškoj monarhiji originalan, vrijedan i u svakom smislu dobrodošao.

Iz recenzije prof. dr. sc. Marka Trogrlića

***

Antoni Cetnarowicz (1944), poljski povjesničar, profesor Jagelonskog sveučilištu u Krakovu. Autor je nekoliko knjiga o hrvatskoj i južnoslavenskoj povijesti 19. stoljeća, među ostalima i knjige o narodnom preporodu u Dalmaciji.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –