Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Antoni Cetnarowicz

Narodni preporod u Dalmaciji : Od slavenstva prema modernoj hrvatskoj i srpskoj nacionalnoj ideji

  • Nakladnik: Srednja Europa
  • Prijevod: Magdalena Najbar-Agičić
  • 03/2006.
  • 285, tvrdi uvez
  • ISBN 9536979217
  • Cijena: 25.22 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Cilj je ove monografije ukazati na nekoliko važnih aspekata narodnog preporoda u Dalmaciji u njegovoj najvažnijoj fazi - u razdoblju od 1860. do 1880. - 1882. godine. Knjiga je nastala u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta koji je između 1996. i 1998. realiziran na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu u suradnji s Historijskim seminarom Sveučilišta u Baselu u Švicarskoj. Namjera inicijatora i voditelja projekta prof. dr. Heika Haumanna te istraživača na projektu - dr. Martina Trančika i autora knjige Antonija Cetnarowicza - bila je pokušati približiti čitateljima, prije svega onima koji se služe poljskim i njemačkim jezikom, povijesne promjene u društvenim odnosima koje su se zbile u drugoj polovici 19. stoljeća u Dalmaciji.

Raspad Jugoslavije 1991. godine i događaji koji su potom uslijedili stvorili su svojevrsnu "društvenu potrebu" - u Europi se, naime, razvila želja za bližim upoznavanjem tih pojava i jasniji uvid u povijest regije. Problematika narodnog preporoda u Dalmaciji i s njime povezanog procesa nastanka moderne hrvatske i srpske nacionalne ideje bili su relativno slabo poznati izvan kruga južnog slavenstva. S druge strane, strani istraživači koji su imali uvid u hrvatsku, srpsku, talijansku ili austrijsku literaturu, često su se nalazili pred teškim zadatkom susrećući se s vrlo različitim, ponekad i posve suprotnim ocjenama i interpretacijama povjesničara.

Na temelju postojećih radova autor je sintetizirao i vlastitim arhivskim istraživanjima nadopunio sliku narodnog preporoda u Dalmaciji. U knjizi bavi se političkim previranjima u samoj pokrajini, na Carevinskom vijeću u Beču i u širem kontekstu međunarodnih odnosa toga vremena. Antoni Cetnarowicz, poljski povjesničar, vrstan je poznavatelj devetnaestostoljetne povijesti južnoslavenskih naroda u Austro-Ugarskoj.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –